“Wat is Noorwegen duur!” Dit, of variaties op deze stelling, hoor ik altijd veel als het gaat over een (eventuele) vakantie naar Noorwegen. Tja, Noorwegen is een rijk land en haar bewoners hebben veel te besteden. En dus zijn de prijzen zijn in inderdaad hoger dan die in landen van Midden en Oost-Europa of Azië. Maar als je een beetje slim te werk gaat, kun je ervoor zorgen dat de kosten binnen de perken blijven. In dit artikel lees je alles over de kosten van diverse producten in Noorwegen en hoe je het beste geld kunt besparen.

Waar je op andere vakantiebestemmingen misschien (veel) geld uitgeeft voor allerlei attracties, hoeft dan in Noorwegen niet. De grootste attractie van het land kost immers niets! En daarmee compenseer je weer de kosten voor de boodschappen, brandstof en eventuele etentjes.

Camper Noorwegen Kosten

Indien je in Noorwegen met een camper wilt reizen moet je direct weten dat een camper van 6,10 meter 2,5x duurder is dan een camper van 5,90m. (tickets voor de veerboten ed.) Houd hier dus rekening mee bij het eventueel kopen of huren van een camper in Noorwegen, deze kan het beste korter zijn dan 6 meter! 

Ga je een camper huren dan zit er in 99% van de gevallen geen inventaris bij (potten en pannen ed.) Deze moet je er dus bij huren of meebrengen. Er komen ook een hoop extra kosten bij:

 • Pechhulp & Verzekering (internationale dekking vanuit Nederland)
 • Het kost vaak extra om twee chauffeurs te hebben die de camper mogen besturen. (Gemiddeld + € 50,-)
 • KM’s inclusief of exclusief de prijs of soms zelfs een bijbetaling per dag. Of een systeem met vrije kilometers. 
 • Gasfles (Gemiddeld + € 100,- )
 • Eindschoonmaak (Gemiddeld + € 150,-)
 • Calamiteiten Fonds, Reserveringskosten, etc

Je kan de volgende vuistregel gebruiken voor het berekenen van de kosten: Per dag ben je aan het huren van een camper in Noorwegen zo’n €250 a €350 kwijt. Veelal gaat het dan om een camper van 4 personen. Zie hier bij Voigt Travel een volledig kosten overzicht van dergelijke reizen. 

Noorwegen duur? Ja, maar met slimme tips hou je de kosten zo laag als kan!

Alcohol

Oké, laten we maar met het heetste hangijzer beginnen: alcohol. Op het gebied van alcoholische dranken is Noorwegen zeer conservatief en worden er hoge accijns geheven. De prijs van één flesje Heineken van 0,33 liter bedraagt liefst 3,30 euro (gemeten in februari 2018). In Nederland heb je voor 3,75 euro zes flesjes van 0,30 liter (Picnic, februari 2018). Bij wijn en sterke drank zul je vergelijkbare verschillen tegengekomen. Idem voor rookwaren.

Mijn advies is dan ook om vanuit Nederland jouw eigen alcoholische drank eventuele rookwaren mee te nemen. Zeker als je met de auto reist, is dit prima te doen. Zolang je niet al te zeer doorslaat zul je niet in de problemen komen bij de grens, waar je normaal gesproken gewoon door kunt rijden.

>>> Wil je meer informatie over Noorwegen en alcohol? Lees dan ook het artikel ‘Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht’. 

Het kopen van alchohol in Noorwegen kost je een lieve duit - Fotocredit: Martin Håndlykken / Visitnorway.com
Het kopen van alchohol in Noorwegen kost je een lieve duit – Fotocredit: Martin Håndlykken / Visitnorway.com

Levensmiddelen

Ook op het punt van ‘de dagelijkse boodschappen’ is Noorwegen zeer prijzig. Sterker nog, boodschappen zijn nergens in Europa duurder. Dat wordt perfect geïllustreerd door die fictieve boodschappenlijstje dat ik heb gemaakt. Hierin zie je de prijs van een aantal producten in Nederland en in Noorwegen.*

Product Prijs in Nederland Prijs in Noorwegen
 1 bruin brood (vers)  1,94 euro  4,15 euro
 1 liter halfvolle melk  1,05 euro  1,80 euro
 400 gram gehakt  2,10 euro  5,60 euro
 380 gram kipfilet  5,60 euro  6,60 eur0
 12 eieren  2,90 euro  2,86 euro
 150 gram sperziebonen  0,66 euro  2,97 euro
 1 kilo aardappelen  2,05 euro  3,21 euro
 1.5 liter Coca Cola  2,19 euro  3,57 euro
 200 gram melkchocalade  1,53 euro  3,06 euro
 1 kilo bananen  1,95 euro  2,58 euro
 Totalen  21,97 euro  36,64 euro

* Prijzen genomen op 17 februari 2019 van Albert Heijn (Nederland) en de online winkel Kolonial (Noorwegen). 

Tja, in Noorwegen kom je dus 66% duurder uit. Vooral verse producten (vlees, fruit en groenten) zijn zeer prijzig.

Gelukkig kun je een aantal zaken doen om het toch zo goedkoop mogelijk te maken. Ten eerste adviseer ik je boodschappen te doen bij de goedkopere ketens. Bijvoorbeeld Kiwi of REMA 1000. Deze supermarkten verkopen prima producten, maar zijn een stuk goedkoper dan duurde ketens als de Meny of de Spar.

Ook is het slim om zoveel mogelijk mee te nemen uit Nederland, zoals ik ook al adviseerde bij alcohol. Mits je de ruimte hebt natuurlijk kun je houdbare producten waar je een hele vakantie mee doet (bijvoorbeeld: pot pindakaas, koffie, pasta, thee, de hagelslag, tussendoortjes, snoepgoed, etc) het beste in de auto gooien.

Benzine en diesel

Veel Nederlandse vakantiegangers in Noorwegen zullen als ze met de auto zijn flink wat kilometers maken. Gelukkig hebben we goed nieuws wat betreft de benzineprijzen: die zijn min of meer gelijk aan die in Nederland. Afhankelijk van de wisselkoers kan de prijs per liter in het ene land net een paar cent goedkoper of duurder zijn, maar het ontloopt elkaar niet veel.

Bij Diesel is het verschil groter. Noorwegen is voor die brandstof duurder:

 • Prijs in Nederland: 1,369 euro
 • Prijs in Noorwegen: 1,540 euro

De actuele benzineprijzen in Noorwegen vind je op deze handige website.

Uit eten

De laatste categorie die ik hier zal behandelen zijn de kosten van een etentje. Ook hier geef ik weer een overzicht van werkelijke kosten. Dit keer van een fictief diner met drie gangen en drankjes voor twee in restaurant Hallingstuene in Geilo:

 Product Prijs in euro’s
 Spa rood  4,35 euro
 Coca Cola  4,35 euro
 Carpaccio (voor)  19,14 euro
 Gegrilde bergzalm (voor)  21,21 euro
 Peppersteak (hoofd)  39,23 euro
 Gegrilde forel (hoofd)  33,11 euro
 Sorbet (na)  17,07 euro
 Chocoladetaartje (na)  19,14 eur0
 1 glas rode wijn  9,52 euro
 1 glas witte wijn  9,52 euro
 Totaal  176,64 euro

Oef, dit is even slikken natuurlijk.. Voor een kleine 180 euro eet je in Nederland bij de allerbeste restaurants. Nou is dit restaurant zeker niet slecht en zal het eten prima smaken, maar naar Nederlandse maatstaven staat de prijs niet in verhouding met het eten.

De vraag is natuurlijk of Noorwegen het land is waar je op vakantie (meermaals) uit eten moet gaan. Ik vind zelf van niet en geniet evenveel van een barbecue op een prachtige plek in de natuur voor een fractie van de prijs. Maar als je toch echt een restaurant wil bezoeken en de rekening niet teveel wil laten oplopen, neem dan deze tips in acht:

 • Beperk je tot een hoofdgerecht.
 • Bestel zo min mogelijk alcohol.
 • Kies voor vis in plaats van vlees, vis word vaak in een beek of meer in de buurt gevangen én wordt over het algemeen uitstekend bereid.
 • Ga voor een pizzeria! Vreemd genoeg zijn die er best veel in Noorwegen en voor een grote pizza ben je zo’n 17 euro kwijt.
Buiten de deur eten is in Noorwegen significant duurder dan in Nederland - Fotocredit: Martin Håndlykken / Visitnorway.com
Buiten de deur eten is in Noorwegen significant duurder dan in Nederland – Fotocredit: Martin Håndlykken / Visitnorway.com

Goed nieuws: de prachtige natuur is (bijna altijd) gratis!

Waarom gaan de meeste mensen naar Noorwegen? Met name om de beeldschone natuur natuurlijk. En het goede nieuws is: het bezoeken van de meest prachtige plekjes is gratis. Een wandeling of fietstocht kost niets als je dat niet wil. En als je al moet betalen, dan zitten de kosten vooral in betalen voor parkeren op zeldzame plekken (maximaal enkele euro’s), gebruiken van de faciliteiten in berghutten (maximaal enkele tientjes als je veel benut) of enkele euro’s voor een tolweg in de bergen. Allemaal prima te overzien dus!

Waar je op andere vakantiebestemmingen misschien (veel) geld uitgeeft voor allerlei attracties, hoeft dan in Noorwegen niet. De grootste attractie van het land kost immers niets! En daarmee compenseer je weer de kosten voor de boodschappen, brandstof en eventuele etentjes.

Het antwoord op de vraag: “Is Noorwegen duur?” Is dus wat mij betreft: “Dat ligt er maar net aan wat je belangrijk vindt!”

Mis je nog categorieën waarvan je graag een kostenindicatie zou willen lezen? Laat het me dan weten in een reactie onder dit artikel.

Dé reden waarom je naar Noorwegen gaat is natuurlijk de natuur en die is helemaal gratis! - Fotocredit: Bård Basberg/Loen Skylift
Dé reden waarom je naar Noorwegen gaat is natuurlijk de natuur en die is helemaal gratis! – Fotocredit: Bård Basberg/Loen Skylift

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Kamperen in Noorwegen: een praktisch overzicht

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Vliegen naar Noorwegen: wat zijn de opties?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Wintersport in Noorwegen: een goed alternatief

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht

Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep

Wil je in contact komen met andere Noorwegenliefhebbers? Neem dan eens een kijkje in de Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep.