Van veel lezers krijg ik vragen over kamperen in Noorwegen. Niet zo gek, van kamperen is nog altijd één van de meest populaire manieren om vakantie te vieren door Nederlanders, en de Noorse ongerepte natuurlijk spreekt kampeerders – terecht – heel erg aan. In dit artikel zal ik daarom de belangrijkste informatie over kamperen in Noorwegen geven. Inclusief wat praktische tips en links naar websites met handige overzichten van alle campings en hun faciliteiten in Noorwegen. Ook bespreek ik het typisch Noorse recht op wildkamperen.

Photocredit bij hoofdfoto van dit artikel: Alex Conu/Visitnorway.com 

Kamperen in Noorwegen: hoe vind ik een camping?

Zeker als je nog nooit in Noorwegen bent geweest, kan ik me voorstellen dat het vinden van een (goede) camping best spannend is. Echte avonturiers zullen gewoon op de bonnefooi door het land rijden en er vanuit gaan dat ze wel iets tegenkomen onderweg. Maar deze avontuurlijke manier van reizen heeft ook een keerzijde: soms duurt het langer dan gedacht om überhaupt een camping tegen te komen en zeker in het hoogseizoen is er het risico dat de camping vol zit. Mijn advies aan de meeste mensen die gaan kamperen in Noorwegen is daarom om toch wat voorbereiding te doen. Probeer op z’n minst per te bezoeken regio één of meerdere campings vooraf op het vizier te hebben of zelfs te reserveren (zie onder).

Benieuwd hoe je handig met de camper in Noorwegen komt? Lees dan ons artikel over het met de Camper naar Noorwegen reizen.

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel goede websites die een overzicht bieden van alle campings in Noorwegen. Op deze manier kun je alvast bekijken op welke plek de campings liggen in jouw bestemmingsregio en welke faciliteiten ze hebben. Hier een aantal prima websites die je kunt gebruiken:

Verder hebben de meeste campings tegenwoordig een prima website, dus als je via Google zoek op ‘camping’ + regio/stad, vind je ook vrij snel een overzicht van campings in de regio.

Hoe is de kwaliteit van de campings in Noorwegen?

Net zoals eigenlijk geldt voor alle voorzieningen in Noorwegen, is de kwaliteit van de camping in Noorwegen algemeen gesteld gewoon goed. Uiteraard zal de kwaliteit van de faciliteiten per camping best wat kunnen verschillen, en zullen er ook echt wel camping zijn de hun zaakjes niet zo goed op orde hebben, maar dit zijn dan echt uitzonderingen. Noren houden hun voorzieningen graag schoon, zijn praktisch ingesteld en helpen graag. Verder wordt er bijna altijd Engels gesproken aan de receptie van een camping, wat de communicatie natuurlijk erg gemakkelijk maakt.

Ook in Noorwegen wordt er gewerkt met een ‘sterrensysteem’ waarbij campings een aanduiding van 1 tot 5 sterren krijgen. Aan de uitersten (1 en 5 sterren) zul je niet zoveel campings vinden. De meeste campings hebben 2, 3 of 4 sterren. Via bovenstaande websites kun je per camping vinden in welke categorie een camping valt.

Campings in Noorwegen liggen vaak op schitterende plekken - Photocredit: Terje Rakke / Nordic Life AS - Visitnorway.com
Campings in Noorwegen liggen vaak op schitterende plekken – Photocredit: Terje Rakke / Nordic Life AS – Visitnorway.com

Wat kost kamperen in Noorwegen?

Er kunnen behoorlijk wat prijsverschillen zitten in de kosten voor kamperen in Noorwegen. Factoren die van invloed zijn, zijn tijd van het jaar, regio, aantal personen, grootte van de tent of aanwezigheid van een caravan of camper. Het is daarom moeilijk om hier een volledig overzicht te geven. Gelukkig vind je via de bovengenoemde websites of op de websites van de camping zelf vaak een duidelijk overzicht. Maar om toch een indicatie te geven: gemiddeld betaal je zo’n 20,– euro per nacht (200,– NOK) voor een standaard camping met een standaard tent.

Is het verstandig om vooraf een plek op de camping te reserveren?

Hierboven is deze vraag min of meer al kort behandeld. Je kúnt een gok wagen en zonder te reserveren naar een camping rijden. Maar wees je dan wel bewust van het risico dat het vol is en je in sommige gevallen een uur verder moet rijden naar de volgende camping. Ik zou daarom altijd op z’n minst 1 of 2 dagen van te voren vooruit bellen om een plek te reserveren. En als je onderweg iets een betere plek tegenkomt, kun je de reservering altijd afzeggen.

Hoe zit het met wildkamperen in Noorwegen?

Ingebakken in de Noorse cultuur is het idee om ‘eropuit’ te gaan. Dit wordt gereflecteerd in het ‘Allemannsretten’: het in de Noorse wet opgenomen recht voor iedereen in Noorwegen om te gaan waar je maar wil. Binnen dit recht valt ook het recht op wildkamperen, waar veel Noren dan ook gebruik van maken. En ook voor vakantiegangers is dit natuurlijk een mogelijkheid. Mits je enkele regels en richtlijnen in acht neemt, mag je overal in de natuur je tentje opzetten of je caravan of camper voor een nachtje parkeren. Dit is waar je rekening mee moet houden:

  • Je mag maximaal 2 nachten op ieder stuk ‘ongecultiveerd’ land kamperen, zonder toestemming van de grondeigenaar.
  • Dit geldt alleen voor de open natuur, niet voor landbouwgrond, hooivelden, gebieden met jonge plantage of nieuw gepland bos.
  • Langer dan 2 dagen blijven wordt gedoogd in afgelegen gebieden die niet in de buurt zijn van wandelroutes of toeristische attracties.
  • Je kampeerplek mag zich niet dichter dan 150m in de buurt van een huis, hut of ander gebouw dat wordt gebruikt bevinden.
  • In ruil voor het kamperen in het wild, word je geacht de natuur (flora én fauna) te respecteren en geen afval of andere sporen van jouw verblijf achter te laten.

Kamperen in Noorwegen wordt extra bijzonder wanneer je dit in het wild doet. Ik kan het dan ook iedereen aanraden om minstens een nachtje te doen. Misschien niet zo extreem als op de foto helemaal bovenaan dit artikel, maar gewoon op een plek nét buiten de gebaande paden. En voor de echt fanatieke kampeerder is dit een uitgelezen manier om tegen zeer lage kosten vakantie te vieren.

Wie wil er nu niet zo'n uitzicht bij het wakker worden? - Photocredit: Samuel Taipale / Taipalebrothers
Wie wil er nu niet zo’n uitzicht bij het wakker worden? – Photocredit: Samuel Taipale / Taipalebrothers

Deel jouw tips over kamperen in Noorwegen!

Ben je al eens eerder naar Noorwegen geweest en heb je zelf een goede tips over kamperen in Noorwegen? Bijvoorbeeld een camping die heel goed bevallen is? Deel dan jouw reactie hieronder en help zo andere vakantiegangers!

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Hoe duur is Noorwegen?

Met de ferry naar Noorwegen: wat zijn de mogelijkheden?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Wat is de beste reistijd voor Noorwegen? 

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht