Het is zover! Je hebt besloten dat je naar Noorwegen op vakantie gaat, de reisperiode is gekozen en de ferry is geboekt. Nu is het tijd om na te gaan denken over het onderdak tijdens jouw vakantie. Mogelijkheden genoeg: luxepaarden gaan voor hotels. Buitenmensen voor de camping of camper. Maar de aantrekkelijkste optie voor mij blijkt de laatste jaren het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen te zijn. Tijdens mijn meest recente vakantie van drie weken in Noorwegen brachten we steeds één week in een ander huisje door.

Foto credit voor hoofdfoto bij dit artikel: Yngve Ask – Visitnorway.com

Het prettige aan het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen vind ik enerzijds dat je gedurende je verblijf één uitvalsbasis hebt voor je activiteiten in de regio waar je verblijft. En anderzijds moet ik eerlijk toegeven dat de extra luxe ten opzichte van een tent me wel aanstaat.

Gelukkig kent Noorwegen een overweldigend aanbod aan vakantiehuisjes in alle soorten en maten. Maar waar begin je met zoeken? En hoe kies je vervolgens jouw ideale onderkomen? In dit artikel vertel ik welke type huisjes er ruwweg te vinden zijn en hoe ik altijd te werk ga bij het vinden en boeken van een huisje in Noorwegen.

Sites met veel vakantiehuisjes in Noorwegen

Welke soorten vakantiehuisjes in Noorwegen zijn er?

Als gezegd is het aanbod aan vakantiehuisjes in Noorwegen heel groot en divers. Dit maakt het lastig om tot een kraakheldere onderverdeling te komen. Ik kies daarom voor een tweedeling: ‘campinghutten’ en ‘vakantiehuisjes’. Ik ben me ervan bewust dat er op deze verdeling van alles aan te merken is, en dat je nog veel dieper kunt specificeren. Maar op deze manier probeer ik dit onderwerp zo overzichtelijk mogelijk te maken.

Campinghutten

Noorwegen kent talloze campings en bijna allemaal hebben ze wel een aantal campinghutten op het terrein staan. Soms een handvol en soms tientallen. Deze hutten zijn over het algemeen niet al te groot (20-30 vierkante meter), vaak geschikt voor maximaal 4 personen en vrij basic van inrichting. Qua luxe en comfort zitten deze huisjes dan ook net een stap boven een tent, camper of caravan. Je hebt een dak boven je hoofd, vaak een klein keukentje, eigen sanitair en verwarming.

Campinghut Noorwegen

Dit is hoe een standaard campinghut in Noorwegen eruit ziet.

Als gezegd is het aanbod van deze hutten overweldigend. Indien je niet in het absolute hoogseizoen naar Noorwegen reist, is de kans groot dat er op iedere willekeurige camping nog wel wat hutten vrij zijn. Ga je in het hoogseizoen, dan is het misschien verstandig om even vooraf contact te zoeken met de camping. De meeste campings hebben een website met contactgegevens en soms beschikken ze zelfs over een digitaal reserveringssysteem.

Het is moeilijk om een richtprijs te geven, aangezien dit sterk afhankelijk is van het aantal personen, locatie, mate van voorzieningen, wel of geen afkoop schoonmaak, etc. Maar de allergoedkoopste hutten kun je al boeken voor 50 euro per nacht. De duurdere varianten lopen richting de 100 euro per nacht.

Tot slot over dit type hutten: de campings in Noorwegen zijn uitstekend gedocumenteerd waarbij staat aangegeven over welke voorzieningen en accommodaties een camping beschikt. Je kunt hiervoor een ouderwetse papieren campinggids bestellen, of gebruikmaken van handige websites als Eurocampings.nl of Campingnavigator.com.

Vakantiehuisjes

Eerlijkheid gebied te zeggen dat wij in onze vakanties eigenlijk nooit gebruik maken van de campinghutten. Wellicht zijn we wat verwend, maar in principe gaan we altijd voor het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen. Je hebt meer ruimte en de voorzieningen zijn vaak luxer. Ook bieden deze huizen vaak wat meer privacy en ook dat vinden we de extra kosten waard.

Het vinden van een goed vakantiehuis is echter wel een grote speurtocht. De vakantiehuisjes kennen namelijk een groot verschil in type, voorzieningen en prijs. Dit zorgt ervoor dat ik altijd lang bezig ben om het huis te vinden dat voor ons het beste past. Gelukkig zie ik het als onderdeel van de voorpret van de vakantie en als een uitdaging om hét perfect verblijf te vinden, dus heel erg vind ik niet.

Hieronder vind je een overzicht van de bronnen die ik eigenlijk altijd gebruik bij het zoeken naar vakantiehuisjes in Noorwegen:

Airbnb

Ja, de accommodatiegigant heeft óók zijn weg naar Noorwegen gevonden. Veel Noren die wonen in één van de grote steden (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, etc) hebben ook een (zomer)huis in ‘het binnenland’ dat ze maar al te graag verhuren als ze er zelf geen gebruik van maken. De laatste keer (2015) dat ik met Airbnb een huis in Noorwegen heb geboekt, was het aanbod nog niet overweldigend groot, maar dit zal echter door de jaren heen alleen maar verbeteren. Wat fijn is aan Airbnb is dat je uitgebreide filtermogelijkheden hebt om te komen tot jouw ideale vakantiehuis. Zeker een aanrader! Bekijk bijvoorbeeld hier eens het aanbod van Airbnb’s vakantiehuisjes in Noorwegen.

Nog een kleine tip (waar Airbnb overigens zelf niet blij mee zal zijn): als je een goed huisje hebt gevonden, probeer deze dan buiten Airbnb via Google te op te zoeken. Soms heb je geluk en heeft de eigenaar een eigen website waar je het huisje ook kunt boeken. Voordeel is dat je Airbnb geen commissie hoeft te betalen. Dit kan enkele tientjes of zelfs meer dan 100 euro schelen op de boekingsprijs.

Zomaar een vakantiehuis aangeboden via Airbnb. 

Interhome, Home2Go, Homeaway, Eurocottage, Dansommor en consorten

Naast Airbnb – waar je direct boekt bij de eigenaar – zijn er heel veel organisaties die als tussenpersoon fungeren bij het verhuren van particuliere vakantiehuisjes in Noorwegen en die op hun website hun aanbod inzichtelijk maken. Persoonlijk heb ik altijd goede ervaringen gehad met het boeken van huisjes via Interhome, maar ook de volgende aanbieders zou ik zonder twijfel vertrouwen bij het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen:

Ook hier kun je weer gebruikmaken van uitgebreide filtermogelijkheden om jouw ideale vakantiehuisje in Noorwegen te vinden.

Google

De laatste methode die ik hier wil noemen is ‘gewoon’ Google gebruiken. Door gericht zoekwoorden te gebruiken via Google kom je vanzelf bij een goed aanbod aan vakantiehuisjes in Noorwegen. Veel eigenaren van vakantiehuisjes hebben een eigen website, net zoals campings die vakantiehuizen op hun terrein hebben staan. Ook zijn er lokale toeristische websites die een overzicht bieden van het aanbod in een regio.

Deze methode werkt vooral goed als je al weet in welke regio of in welke plaats je een vakantiehuisje zoekt. Gebruik dan een combinatie als: ‘Hytter Bergen’ voor vakantiewoningen in en rond Bergen. Maar zoeken in Engels of Duits werkt vaak ook. In plaats van ‘hytter’ gebruik je ‘cottages’, ‘holiday homes’ of ‘ferienwohnungen’.

Praktische tips voor vakantiehuisjes in Noorwegen

Naast het geven van sites waar je goede huisjes kunt vinden, kan ik in algemene zin op basis van mijn ervaring enkele tips geven die handig zijn om vooraf te weten bij het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen:

Linnengoed is vaak niet aanwezig

Hoewel het normaal gesproken keurig vermeld staat bij het boeken van het huisje, is het heel makkelijk om te vergeten als je eenmaal op reis gaat: over het algemeen is er in Noorse vakantiehuisjes geen linnengoed aanwezig. Neem dus je eigen beddengoed mee (check dus ook de maat van de bedden!), je eigen handdoeken, theedoeken en het overige linnen dat je normaal gesproken gebruikt. Zeker als je een huisje diep in de natuur hebt geboekt, is het héél vervelend als je er ter plekke achter komt dat er niets aanwezig is..

Reken niet op verduisterende gordijnen

Dit is misschien wel de vreemdste eigenschap van veel Noorse vakantiehuisjes: slaapkamers hebben bijna nooit gordijnen. En de gordijnen die er zijn, verduisteren niet. Ik denk dat veel Nederlanders gewend zijn om lekker in het donker te slapen, maar in Noorwegen is het een heel ander verhaal. Zeker in de zomer, als het ’s nachts maar een paar uur donker is, kan het voor velen lastig zijn om goed te slapen. Als je moeilijk in slaap kunt komen als het niet donker is, dan is het dus slim om een oogmasker mee te nemen.

Schoonmaken vaak verplicht

Veel verhuurders van vakantiehuisjes in Noorwegen eisen dat je bij vertrek het huisje schoonmaakt. Concreet betekent dit dat je alle kamers veegt of stofzuigt, het sanitair met een schoonmaakmiddel reinigt en de keuken poetst. Afhankelijk van hoe groot het vakantiehuis is, kan dit je wel wat tijd kosten. Goed dus om hier rekening mee te houden. Niet goed schoonmaken kan je een naheffing opleveren, los van het feit dat het natuurlijk onfatsoenlijk is richting de mensen die na je van het huisje gebruik zullen maken.

Tot slot

Er zijn talloze manier om jouw vakantie naar Noorwegen in te vullen. De laatste jaren vinden wij het boeken van vakantiehuisjes voor ons het meest passend en ik denk dat dit voor veel mensen geldt. Hopelijk biedt dit artikel voldoende houvast om jouw zoektocht in het huren van een vakantiehuisje in Noorwegen mee te beginnen.

Uiteraard ben ik ook héél benieuwd naar tips van lezers! Heb je een goede site die ik heb gemist? Of een algemene tip die Noorwegengangers gaat helpen? Laat het dan weten in de reacties of stuur me een op info@opnaarnoorwegen.nl!