Vliegen naar Noorwegen kan voor veel mensen een aantrekkelijke optie zijn, naast volledig met de auto naar Noorwegen rijden of één van de ferries pakken. Waar je anders al snel twee dagen onderweg bent, ben je met het vliegtuig vanuit Nederland in minder dan twee uur in Noorwegen. In dit artikel behandel ik de voor- en nadelen van vliegen naar Noorwegen en geef ik een overzicht van de verschillende vliegvelden waar je naartoe kunt vliegen.

De voordelen van vliegen naar Noorwegen

Het grootste voordeel van vliegen naar Noorwegen heb ik hierboven al genoemd: tijdswinst. Zeker in het geval van een korte vakantie van 1,5 week of minder is het heel fijn als je niet twee dagen voor de heen- en terugreis ‘verspilt’ aan de reis naar Noorwegen. Met het vliegtuig kun je ’s ochtends vroeg opstijgen vanuit Nederland en einde middag al op de plek van bestemming bent. Voor bijvoorbeeld een wintersport naar Noorwegen is dit een perfecte optie.

Daarbij is het zo dat Noorwegen meer internationale vliegvelden kent dan je misschien denkt. Ik zal verder op dit artikel in meer detail treden, maar of je nu in zuid-, midden- of noord-Noorwegen moet zijn, er is altijd wel een vliegveld in de regio.

Vliegen naar Noorwegen: ook nadelen

Met het vliegtuig naar Noorwegen gaan is voor de meeste Nederlanders niet de beste optie. Dit heeft een aantal logische oorzaken. Veel Nederlanders gaan op vakantie naar Noorwegen om te genieten van de mooie natuur en doen dat voornamelijk door een rondreis te maken met de tent, camper of caravan. Dit betekent meteen dat je veel spullen mee moet nemen, en dat gaat niet zo makkelijk in het vliegtuig.

Ook heb je bij vliegen naar Noorwegen de uitdaging dat je je eenmaal in Noorwegen wel moet verplaatsen. Dit kan door gebruik te maken van het openbaar vervoer, maar dan ben je afhankelijk van de verbindingen die er zijn. En niet alle plekken zijn even goed bereikbaar. Een andere optie is om een auto te huren. Hiermee heb je natuurlijk ultieme vrijheid, maar dit is wel een prijzige optie.

Kortom, de keuze of het wel of niet slim is om naar te vliegen naar Noorwegen voor je vakantie hangt met name af van het type vakantie dat je wilt vieren. Ga je kort en vind je het niet erg om geld uit te geven aan het huren van een auto? Dan is vliegen naar Noorwegen misschien een slimme optie.

Duurt jouw vakantie wat langer en wil je gaan kamperen en diep de natuur in trekken? In dat geval is het misschien slimmer om met de auto via Zweden naar Noorwegen te rijden of één van de opties met de ferry te onderzoeken.

Welke vliegvelden zijn er in Noorwegen?

Als gezegd beschikt Noorwegen over verrassend veel luchthavens. Daarnaast is de nationale luchtvaartmaatschappij Norwegian best groot en vliegen ze op veel van de vliegvelden die er zijn. Dit maakt dat er veel goede opties zijn om naar Noorwegen te vliegen. Hieronder vind je een overzicht van de 6 grootste vliegvelden.

Oslo Gardermoen Airport

Dit is met afstand het grootste vliegveld van Noorwegen en daarmee dus ook het vliegveld waar de meeste luchtvaartmaatschappijen direct op vliegen, soms meerdere keren per dag. Ook vanuit Nederland is vliegveld Oslo Gardermoen goed te bereiken: vanaf Schiphol gaan er meerdere vluchten per dag.

Gardemoen ligt op een half uurtje rijden ten noorden van Oslo. Vanaf het vliegveld kun je zowel per trein als per bus zonder al teveel problemen de hoofdstad bereiken. En daarnaast gaan er goede verbindingen naar andere regio’s in Noorwegen.

Sandefjord Torp Airport

Het vliegveld Sandefjord Torp is een kleinere vliegveld dat op zo’n 120 kilometer ten zuiden van Oslo ligt. Dit wil nog wel eens voor verwarring zorgen omdat je die vliegveld af en toe onder de naam ‘vliegveld Oslo’ tegenkomt. Persoonlijk vind ik dit een verwerpelijke manier van de werkelijkheid verdraaien, want mensen die niet beter weten komen ineens tot de conclusie dat Oslo nog zo’n 1,5 uur rijden is.. Zaak dus om op te letten wanneer je een ticket boekt naar Oslo!

Het vliegveld zelf kan hier natuurlijk niet zoveel aan doen. De maatschappijen die op Sandefjord Torp vliegen zijn veelal de budgetaanbieders: Ryanair, Norwegian en WizzAir bijvoorbeeld. Vanaf Schiphol gaan er enkele vluchten per dag naar Sandefjord Torp.

Als gezegd ben je naar Oslo nog even onderweg met de auto en er is helaas ook geen snelle treinverbinding beschikbaar naar de hoofdstad.

Bergen Airport

Na Gardermoen is het vliegveld van Bergen de op één na grootste van Noorwegen. Ook dit vliegveld is uitstekend te bereiken vanaf Schiphol met meerdere vluchten per dag door KLM.

Bergen is een aantrekkelijk vliegveld om naartoe te reizen als je met name de westkust van Noorwegen wilt bezoeken. Je bent veel sneller op de plek van bestemming van wanneer je hier vanaf Gardermoen of Sandefjord naartoe moet reizen.

Stavanger Airport

Wat voor Bergen Airport geldt, is ook zeker het geval voor Stavanger Airport. Ook dit vliegveld ligt aan de westkust, maar dan iets zuidelijker dan Bergen. Wil je bijvoorbeeld een korte trip maken om een toeristisch hoogtepunt als de Preikestolen te bezoeken, dan is Stavanger een perfecte plek om naar toe te vliegen. In anderhalf uur rij je naar het vertrekpunt van deze legendarische wandeling. Ook naar dit vliegveld biedt KLM meerdere directe vluchten per dag aan.

Trondheim Airport

Meer noordelijk gelegen vind je het vliegveld van de derde stad van Noorwegen: Trondheim. Vliegen naar Trondheim is te overwegen als je de berggebieden Trollheimen of Dovreffjell wil bezoeken. En ook de bekende ‘Atlantiksveien’ ligt vanuit Trondheim goed binnen bereik.

Het zal je niet meer verbazen, maar ook hier biedt KLM twee maal daags een directe vlucht aan naar Trondheim vanaf Schiphol. En ook Scandinavian Airlines vliegt vanuit Amsterdam naar deze luchthaven.

Ålesund Airport

Min of meer in de regio als Trondheim vinden de de schitterende stad Ålesund. Ålesund ligt een stukje zuidelijker dan Trondheim en is daarmee een betere uitvalsbasis voor een bezoek aan bijvoorbeeld het befaamde Geirangerfjord, het Sognefjord of het hoogste berggebied van Noorwegen: Jotunheimen. En de stad zelf is dus ook zeker de moeite waard.

KLM vliegt één keer per dag op Ålesund Airport, maar er zijn ook mogelijkheden om naar dit vliegveld te vliegen via een overstap op Gardermoen.

De schitterende stad Alesund biedt ook liefhebbers van steden voldoende moois - Fotocredit: Berge/Knoff/Natural Light/Visitnorway.com
De schitterende stad Alesund biedt ook liefhebbers van steden voldoende moois – Fotocredit: Berge/Knoff/Natural Light/Visitnorway.com

Kristiansand Airport

In het uiterste zuiden van Noorwegen vind je de stad Kristiansand. Ook hier kun je vanaf Schiphol direct naartoe vliegen. Kristiansand (ook een bekende plek voor een ferry overtocht vanaf Denemarken) bied je een goede uitvalsbasis naar de zuidkust van Noorwegen.

Bodø Airport

De twee laatste vliegvelden die ik hier wil noemen, liggen in het Hoge Noorden. Allereerst het vliegveld van Bodø. De eilandengroep Lofoten wordt steeds toeristischer maar is met de auto een serieus stuk rijden. Dit kost je al snel meer dan 2 dagen reistijd. Vlieg je naar Bodø, dan zit je veel sneller in de buurt. Alsnog moet je vanaf Bodø een ferry nemen naar de Lofoten, maar de tijdswinst is aanzienlijk.

Het is niet mogelijk om vanuit Nederland direct naar Bodø te vliegen. Een overstap op Oslo Gardermoen is hier noodzakelijk.

Tromsø Airport

Nóg weer noordelijker vind je het vliegveld van Tromsø. Ook hier is niet direct naartoe te vliegen en moet je overstappen op Gardermoen. Wel biedt dit vliegveld je de beste uitvalsbasis naar (Noors) Lapland en de Noordkaap.

Vliegen naar Noorwegen: veel keuze!

Uit bovenstaande lijst is hopelijk duidelijk geworden dat vliegen naar Noorwegen meer mogelijkheden biedt dan je misschien denkt. Verspreid over heel het land liggen vliegvelden zodat alle toeristische regio’s snel te bereiken zijn. Zeker het overwegen waard dus om op deze manier het land te bezoeken!

Heb je zelf ervaringen over tips over vliegen naar Noorwegen? Laat het dan weten in de reacties hieronder!

Boek via onze partners Skyscanner of KLM

Ben je van plan een vlucht naar Noorwegen te boeken? Dan zou je me een groot plezier doen door deze boeking te maken via onze partner Skyscanner of via KLM. Je krijgt dan de voordeligste deal en ik ontvang een klein percentage van de totale kosten van de tickets (zonder dat jou dit iets kost). Dit helpt mij deze site in de lucht te kunnen houden. Je kunt de widget hieronder gebruiken:

_

 

_

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden?Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Wintersport in Noorwegen: wat zijn de mogelijkheden?

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht