Noorwegen heeft schitterende natuur en nauwelijks snelwegen. Dit land is het beste met de camper te bekijken, want dan heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Je rijdt langs de fjorden, mooie stranden, vissersplaatsjes en dreigende afgronden alles met de zee aan je rechter of linker zijde.

Daarnaast kun je natuurlijk altijd het land induiken of een stedentripje plannen naar Oslo of Bergen. Allereerst moet je nog aan een camper komen, deze kan je kopen of je kan iets doen wat snel aan populariteit wint: een camper in Nederland huren. Eerst moet je dan wel met je camper in Noorwegen komen en dat betekent de veerboot pakken. Deze vertrekken van verschillende plekken, zodat jij je rondreis perfect kunt plannen. Hier lees je meer over alle opties die je dan hebt.

Naar Noorwegen via Nederland (Groningen – Eemshaven)

Update: de verbinding tussen Nederland en Noorwegen is komen te vervallen: Kiel Oslo is wederom de handigste verbinding. Maak je een rondreis door Zweden en Noorwegen? Dan kun je ook de overtocht van Kiel naar Göteborg overwegen.

Of dit een handige verbinding voor jou is, is natuurlijk ook mede afhankelijk van waar je in Noorwegen wil zijn en in welk gebied je met de camping wil rondtouren. Maar als je dan toch de camper mee hebt is beginnen in Kristiansand zeker een goede optie.

Bijkomend voordeel was dat het ‘vakantiegevoel’ al in Nederland begint zodra je gesettled bent aan boord van de MS Romantika van Holland Norway Lines. Deze route was erg populair dus boeken moest ruim van te voren als je een auto of camper mee wilde meenemen. Kosten zijn mede afhanklijk van seizoen, type auto, type hut etc. Maar voor 2 personen + camper in het hoogseizoen moet je vaak denken aan zo’n €500,-

Benieuwd naar de alternatieven die er nog wel zijn? Bekijk dan hier de overtocht van Kiel naar Oslo, en hier de overtocht naar Göteborg in Zweden.

De overtocht vanuit Nederland naar Noorwegen nam zo’n 18 uur in beslag en was een nachtvaart dus bij je boeking kies je ook een hut waarin je de nacht doorbrengt. Kiel Oslo duurt ook zo’n 20 uur, en de overtocht vanuit Kiel naar Göteborg 15 uur.

Op OpnaarNoorwegen.nl vind je ook dit handige overzicht met praktische tips voor het kamperen in Noorwegen.

Naar Noorwegen via Denemarken

Een van de populairste manieren om naar Noorwegen te reizen met een camper of een auto is om dat via Denemarken te doen. Je rijdt dan naar Hirtshals en neemt daar de veerboot naar Kristiansand, Larvik, Stavanger of Bergen.

  • Kristiansand: de snelste overtocht is die naar Kristiansand en dit stadje ligt in de meest zuidelijke punt van Noorwegen. De veerboot gaat drie keer per dag en Kristiansand is ook zeker het bezoeken waard. Colorline en Fjordline varen op deze overtocht.
  • Larvik: is Oslo de stad waar je je rondreis wilt beginnen, dan pak je de veerboot naar Larvik. Er is een snelboot en daarmee ben je er in drie uur en drie kwartier.
  • Oslo: heeft ook een directe verbinding vanuit Frederikshavn (bekijk)
  • Stavanger en Bergen: Stavanger en Bergen liggen in het westelijke fjordengebied. Je reist met Fjordline en deze veerboten gaan ’s nachts. Als je wakker wordt ben je dan direct in een schitterend gebied en reis je gemakkelijk door naar Trondheim, Lapland of Lofoten.

Een andere veerboot vertrekt vanaf Frederikshavn, ook in Noord-Denemarken. Dit is een Stenaline dienst en gaat van Denemarken naar Oslo. De veerboot doet er 9 uur over en gaat gemiddeld 7 keer per week.

De afstand en de kosten

Via de Eemshaven naar Kristiansand met de ferry is zoals gezegd wat ons betreft de handigste optie, mocht je toch overwegen een stuk verder te gaan rijden dan is het als je uit Utrecht vertrekt bv is Hirtshals of Frederikshavn zo’n 950 kilometer rijden.

De overtocht naar Kristiansand is met een camper €150 voor een enkele reis. Ga je met Stenaline van Frederikshavn naar Oslo, dan is dat €180.

De andere overtochten kunnen variëren in prijs, bijvoorbeeld omdat het een sneldienst is. Fjordline is wel een aanbieder die bekend staat om haar lage prijzen. Vanuit Nederland is het dus vaak minder dan 1000 kilometer rijden voordat je de boot af rijdt Noorwegen in.

Naar Noorwegen via Duitsland

Een andere optie die je hebt is om via Duitsland te reizen. Je vertrekt dan uit Kiel en komt aan in Oslo. Deze veerboot doet er ongeveer 20 uur over, wat je de mogelijkheid geeft om even helemaal te relaxen voordat je in Noorwegen aankomt. Je vertrekt ’s middags en komt in de ochtend in Oslo aan. Dit is dus een prima optie als je deze stad eerst wilt bekijken alvorens je verder rijdt.

Een nadeel is wel dat je ’s nachts moet reizen als je op tijd bij de veerboot aan wilt komen. Deze vertrekt namelijk vrij vroeg, helemaal als je het inchecken er ook bij rekent. Wat je dan kunt doen is in Kiel overnachten, zodat je ’s ochtend nog een kleine afstand te gaan hebt.

Tip: zie je 20 uur op de boot niet zitten, dan kun je ook van Kiel naar Göteborg Zweden reizen. Deze boot doet er 14,5 uur over, inclusief overnachting, maar vanuit Zweden is het nog een stukje reizen naar Noorwegen.

De afstand en de kosten

Als je vanuit Utrecht vertrekt, dan is het ongeveer 550 kilometer naar Kiel. Dat betekent dus bijna 5 uur rijden. De overtocht is voor een personenauto en enkele reis bijna €350, dus voor een camper met 2 personen zal dat eerder €450 zijn. Het is wel een uitstekend begin van je vakantie, want deze veerboten zijn groot en van alle gemakken voorzien.

Alles over met de ferry naar Noorwegen lees je ook in dit uitgebreide artikel waar je ook overzichtelijk de ferry routes en verbindingen vindt.

Naar Noorwegen zonder veerboot

Een laatste optie is om de veerboten volledig te vergeten en via Denemarken en Zweden naar Noorwegen te rijden. Je rijdt dan eerst via Jutland, Funen en Seeland naar Kopenhagen. Dit is een schitterende route die je via lange bruggen van eiland naar eiland brengt.

Vanuit Kopenhagen kun je vervolgens naar Malmö reizen, eerst door een tunnel en daarna over een brug. Voor een aantal van de bruggen moet je wel tol betalen, maar je bent een stuk vrijer dan wanneer je met de veerboot gaat.

Een optie die je hebt is om de heenweg met de veerboot te gaan en de terugweg via deze route, of andersom natuurlijk. Vergeet niet om ook Kopenhagen in Denemarken te bezoeken, want dat is ook een schitterende Scandinavische havenstad.

Tip: tol wordt in Noorwegen op je kenteken geregistreerd, dus houd hier rekening mee. Je rijdt dus gewoon door, maar als je het land verlaat krijg je de rekening. Dit zijn dus uitgaven die je in je budget moet opnemen.

Ben je benieuwd hoe het zit met de tolwegen in Noorwegen en hoe dit in zijn werk gaat? Lees dan dit artikel over Tolwegen in Noorwegen.

Een camper huren voor een rondreis door Noorwegen

Je kan ook campers huren voor een rondreis door Noorwegen. Daar zijn verschillende platformen voor; over GoBoony en Travelhome hebben we al positieve verhalen gehoord. Dus die aanbieders van Campers zijn zeker eens leuk om te bekijken / overwegen.

Veel plezier op je rondreis door Noorwegen!