Hoewel ik op deze website zoveel mogelijk informatie over een vakantie naar Noorwegen probeer te bieden, kan ik natuurlijk nooit álles afdekken. Ik kan me daarom goed voorstellen dat het ook prettig is om in de voorbereiding op en tijdens de vakantie een paar reisgidsen bij de hand te hebben. Daarom in dit artikel een aantal suggesties van reisgidsen voor Noorwegen waar ik goede ervaringen mee heb.

Overzicht van goede reisgidsen voor Noorwegen

Met betrekking tot reisgidsen voor Noorwegen, kun je gerust stellen: de keuze is reuze. Er zijn reisgidsen te vinden voor bijna elk type vakantie en ook voor de verschillende Noorse regio’s. Laat ik beginnen met wat algemene reisgidsen voor Noorwegen:

Wandelgids Zuid-Noorwegen

Eplet faller ikke langt fra treet. Of, in het Nederlands: de appel valt niet ver van de boom. In mijn geval is dat zeker zo, ik heb de liefde voor het land Noorwegen van huis uit met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader Gerard Dielessen is namelijk schrijver van één van de meest gelezen Noorse wandelgidsen. En deze reisgids voor Noorwegen, genaamd Wandelgids Zuid-Noorwegen: het land van de zon in de nacht – 30 dag- en meerdaagse wandelingen,  is natuurlijk dan ook de eerste die ik hier noem. 

Zoals de titel al zegt, biedt het boekje Gerards 30 mooiste wandelingen. Naast een beschrijving van deze tochten, lees je ook over de achtergrond van de regio waar de wandeling gesitueerd is en over de kijk op het land door de decennia heen. Zelf spelen mijn zusje, broertje en ik ook een rol in het boek: regelmatig duiken we op in de wandelverslagen.

Capitool reisgids – Noorwegen

De Capitool reisgidsen vormen natuurlijk een begrip onder reisliefhebbers. Bijna iedereen heeft er wel eentje in de kast staan. En uiteraard is er ook een Capitool reisgids voor Noorwegen. Wil je een hele goede reisgids die je een breed beeld van Noorwegen biedt? Koop dan deze gids. De mate van niveau van deze gids heeft echter ook een keerzijde: namelijk dat je veel hoofdstukken waarschijnlijk niet zult lezen. Enerzijds omdat je niet in de betreffende regio van het hoofdstuk komt of anderzijds omdat de informatie te gedetailleerd is.

Reishandboek Noorwegen

Een alternatief voor de Capitool reisgids voor Noorwegen is het Reishandboek Noorwegen. Ook deze gids biedt een ruim overzicht van alles wat Noorwegen voor toeristen te bieden heeft, maar is iets gunstiger geprijsd.

Lonely Planet Norway

Misschien nóg populairder en bekender dan de gidsen van Capitool zijn de reisgidsen van Lonely Planet. Ook voor Noorwegen kun je er vanzelfsprekend eentje kopen: Lonely Planet Norway. Nadeel van de gidsen van Lonely Planet is dat deze Engelstalig zijn. Maar mocht dit geen probleem voor je zijn dan heb je aan dit boek een uitstekende reisgids voor Noorwegen. Prettig is ook dat de meest recente editie is uitgegeven in 2018. Lekker actueel dus nog!

Lannoo’s autoboek – Noorwegen

Veel Nederlanders die Noorwegen bezoeken, zullen dat met de auto doen. Dus is het handig om een reisgids voor Noorwegen aan te schaffen die zich specifiek op die manier van vakantie houden richt. Lannoo’s autoboek is zo’n gids. De auteur biedt de lezer 10 kant en klare routes aan door de mooiste gebieden van Noorwegen. Elke route wordt gedetailleerd beschreven en vergezeld van praktische informatie. Ben je niet zo’n held in het zelf maken van routes? Dan is dit misschien de reisgids voor Noorwegen voor jou!

ANWB Wandelgids Noorwegen

Ga je voor een actieve vakantie en wil je de Noorse natuur al wandelend verkennen? Dan is het misschien slim om te kiezen voor een reisgids voor Noorwegen met een focus op wandelen. Ik heb zelf veel plezier gehad van de ANWB Wandelgids Noorwegen. Deze gids biedt een overzicht van 35 dagwandelingen in het hart van Noorwegen: alle wandelingen liggen tussen Bergen in het zuiden en Molde in het noorden. De wandelingen zijn gecategoriseerd op tijdsduur (3 uur 15 minuten is de kortste route en 8 uur de langste) en op zwaarte. De wandelingen zijn duidelijk beschreven en voorzien van redelijk gedetailleerde kaartjes.

Wel zou ik adviseren om voor de langere wandelingen uit het boek voor  de zekerheid ook een goed gedetailleerde wandelkaart te kopen. En realiseer je dat een aantal populaire gebieden (bijvoorbeeld de Lofoten) niet aanbod komen in deze gids.

Wandelgidsen van Rother

De wandelgidsen van Rother gaan een niveau gedetailleerder dan de hierboven genoemde gids van de ANWB. Rother biedt maar liefst drie gidsen voor Noorwegen:

  1. Rother Wandelgids Zuid-Noorwegen met 53 fjord- en bergwandelingen tussen Oslo, Lillehammer, Bergen en Kristiansand.

  2. Rother Wandelgids Centraal-Noorwegen met 50 wandelingen van Geiranger tot Trondheim en naar Børgefjell.

  3. Rother Wandelgids Lofoten en Vesterålen met 50 wandelingen in het diepe noorden van Noorwegen.

Ook Rother geeft je een mooi inzicht in de zwaarte en duur van de wandeltochten en er is voor ieder type wandelaar wel iets moois te vinden.

Heb je zelf een goede reisgids voor Noorwegen gelezen en vind je dat deze een plekje verdient in dit overzicht? Laat dan een reactie achter met een beschrijving en motivatie en ik zal hem toevoegen!

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Waarom je écht naar Noorwegen op vakantie moet!

Hoe duur is Noorwegen?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht