Door de aanleg van de Sontbrug tussen het Deense Kopenhagen en Zweedse Malmö zo’n 20 jaar geleden, is het mogelijk om zonder ferryovertocht vanuit Nederland naar met de auto naar Noorwegen te rijden. Hoewel, dit klopt niet volledig want als je voor deze optie kiest, zul je vanuit het Duitse Puttgarden naar het Deense Rødby een korte veerboot van ongeveer 45 minuten moeten nemen. Het valt mij altijd op dat weinig Nederlanders deze route overwegen, terwijl het een best aantrekkelijke optie is die ik al meerdere keren heb ondernomen.

Bij het schrijven van dit artikel was de veerboot van Nederland naar Noorwegen waar de auto ook mee kan nog niet in de vaart. Hier lees je meer over de ferry van Eemshaven (Nederland) naar Kristiansand (Zuid-Noorwegen) 

In dit artikel dan ook een beschrijving van hoe je het beste naar Noorwegen met de auto via Denemarken kunt reizen. Weet je zeker dat deze optie niet aan jou besteed is en dat je met één van de diverse ferryovertochten vanuit Denemarken of Duitsland naar Noorwegen wil reizen?

Lees dan het artikel Met de ferry naar Noorwegen: welke mogelijkheden zijn er? Vliegen naar Noorwegen is natuurlijk ook een optie. Je leest alle informatie hierover in dit artikel.

Waarom is deze manier van reizen aantrekkelijk?

Zelf vind ik het fijne aan deze manier van met de auto naar Noorwegen reizen prettig omdat je (bijna) volledig in controle bent over hoe je het aan wil pakken. Je kunt je etappes indelen zoals je wil en bepaalt zelf het tempo. Uiteraard is het gevolg van deze optie wel dat je twee dagen achter elkaar in de auto zit.

Een ander voordeel vind ik de kosten: ten opzichte van een overtocht met één van de ferry’s ben je volledig rijdend – afhankelijk van met welke ferry overtocht je het vergelijkt – slechts enkele tientjes duurder óf zelfs significant goedkoper uit.

Hoe ziet de reis er dan uit?

Zoals hierboven gezegd, kost deze aanpak twee dagen reistijd. Maar dat eigenlijk altijd zo als je naar Noorwegen wil zonder het vliegtuig te pakken. De uiteindelijke plek in Noorwegen waar je wil uitkomen bepaalt natuurlijk de afstand, maar gemiddeld moet je denken aan zo’n 1.500 kilometer rijden. In de praktijk betekent dit bij mij altijd dat de eerste etappe voert van Nederland naar het zuiden van Zweden.

De meest recente keer dat we op deze manier naar Noorwegen zijn gereden, ging de eerste reisdag van Utrecht naar Halmstad (940 kilometer). Dit kost je ongeveer 10 uur. In Halmstad boekten we een hotel voor de overnachting.

Andere plekken waar ik wel eens na één dag rijden terecht ben gekomen in Zweden zijn Varberg en Uddevalla. De tweede reisdag ging van Halmstad naar Otta (stadje tussen Rondane en Jotunheimen) en telde zo’n 710 kilometer. Dit kostte ongeveer 9 uur.

Omdat het laatste deel in Noorwegen over tweebaanswegen gaat, is de gemiddelde snelheid wat lager. Tot ongeveer Lillehammer kun je volledig over snelwegen rijden.

Rijden in Noorwegen gaat niet al te vlot, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de omgeving! Fotocredit: CH – Visitnorway.com

Veerboot: Puttgarden – Rødby

Volledig over asfalt gaat deze reis met de auto naar Noorwegen echter niet. Je moet toch eventjes over water tussen Duitsland en Denemarken. Hier zorgt het veer tussen Puttgarden en Rødby voor de verbinding. De overtocht kost 45 minuten en gaat via vrij groot schip waarop een aantal restaurants en natuurlijk de obligate tax-free winkels aanwezig zijn.

Helaas is dit veer ook het grootste knelpunt om met de auto naar Noorwegen te gaan. Zeker in de maanden juli en augustus kan het er namelijk zeer druk zijn. Dit zorgt voor lange wachttijden, soms in zeer hoge temperaturen.

Mijn advies is dus om zeker in die periode je ticket alvast te reserveren zodat je zeker weet dat je op jouw voorkeurstijd de oversteek kunt maken. Het is dan echter wel aan jou om op tijd in Puttgarden te zijn.

Bouw hiervoor voldoende marge in! De kosten voor de goedkoopst mogelijke overtocht voor een normale personenauto en twee personen kost 66,25 euro.

Wat zijn de kosten van deze optie?

Hierboven heb ik al even aangegeven dat deze route behoort tot de goedkopere manieren van reizen naar Noorwegen. Hieronder vind je een alle kosten op een rijtje.

Om de vergelijking te kunnen maken, heb ik in de kolom eronder uiteengezet wat de kosten zijn als je kiest voor de goedkoopste ferry. Dat is de ferry tussen Frederikshaven en Oslo. Ik ben hierbij uitgegaan van een reis met twee personen die rijden in een standaard personenauto op benzine met een gemiddeld verbruik van 1 op 14. Voor de benzineprijs heb ik 1,65 euro per liter genomen.

Deze fictieve reis vindt plaats met vertrek op zaterdag 11 augustus 2018 en aankomst op zondag 12 augustus in Noorwegen. De tarieven voor de ferry’s en hotels zijn dan ook voor die data.

Plaats van vertrek is Utrecht en de eindbestemming het Noorse Otta. Voor de optie via Zweden met de auto naar Noorwegen heb ik het plaatsje Halmstad als plek voor de overnachting genomen.

Onderdeel routePrijs
Benzine Utrecht - Halmstad (940km)68,79 euro
Veer Puttgarden - Rødby66,25 euro
Tol voor Sontbrug50,00 euro
Hotel Halmstad*148,00 euro
Benzine Halmstad - Otta (710km)83,67 euro
Totaal416,71 euro
Onderdeel routePrijs
Benzine Utrecht - Frederikshaven68,79 euro
Hotel Frederikshaven**202,00 euro
Ferry Frederikshaven - Oslo75,00 euro
Benzine Oslo - Otta34,17 euro
Totaal379,96 euro
Verschil t.o.v. Zweden route: 36,75 euro

* Goedkoopste kamer voor twee personen bij Scandic Hotel Hallendia. ** Goedkoopste kamer voor twee personen bij Sandic Hotel The Reef.

Nog enkele overwegingen

  • Wil je zien wat de kosten zijn voor de andere ferry overtochten die er vanuit Duitsland en Denemarken zijn? Lees dan het artikel Met de ferry naar Noorwegen: welke mogelijkheden zijn er?
  • Met de ferry kom je om 18:30 aan in Oslo. Daarna is het zonder stoppen nog zo’n 3,5 uur rijden naar Otta, waar je dan rond 22:00 aankomt.
  • Als je via Zweden rijdt, kun je ’s ochtends vroeg al vertrekken uit Halmstad. Als we 08:30 als vertrektijd nemen, ben je na 8 uur rijden om 16:30 al in Otta. Wat mij betreft een niet onbelangrijk verschil.
  • In de prijs ben ik uitgegaan dat de ferry overtocht zonder hut is. Als je wat meer comfort en privacy wil, dan is een hut uiteraard wel een aantrekkelijke optie. Extra kosten komen dan op minimaal 33 euro.
  • Ook heb ik voor het gemak even geen diner meegerekend in of rond de hotels. De kosten zullen min of meer gelijkwaardig zijn en kun je daarom tegen elkaar wegstrepen.
  • Wel zullen de meeste mensen op de ferry aan boord wat versnaperingen kopen. Omdat het moeilijk te zeggen is wat een gemiddelde prijs hiervoor is, heb ik deze even uit de vergelijking gehouden. Maar reken er dus op dat de optie met de ferry naar Oslo wat duurder zal zijn.

Conclusie: met de auto naar Noorwegen kan prima via Zweden

Hopelijk heeft bovenstaande duidelijk gemaakt dat een reis met de auto naar Noorwegen via Zweden een prima alternatief is ten opzichte van het nemen van één van de ferryovertochten vanuit Duitsland of Denemarken. Zowel qua comfort, het kunnen volledig zelf kunnen plannen van de reis als qua de kosten is deze optie aantrekkelijk. Dat is ook de reden dat ik meermaals zelf op deze manier naar Noorwegen ben gereisd. Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat dan vooral een reactie achter!

Het is ook mogelijk om dit soort reizen geheel verzorgt te realiseren via bijvoorbeeld een Voigt Travel (auto rondreis noorwegen) , al maak je niet gebruik van zo’n service dan kan je op dit soort sites wel handig om informatie in te winnen.

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep

Wil je in contact komen met andere Noorwegenliefhebbers? Neem dan eens een kijkje in de Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep.