Nederlanders houden – zeker als ze op vakantie zijn – wel van een biertje of een wijntje. Noorwegen heeft echter de reputatie zeer terughoudend te zijn in de verkoop van alcoholische dranken. En dus is het een veel gehoorde vraag: hoe zit het nou met Noorwegen en alcohol? Mocht je die vraag zelf hebben, wees dan gerust: in dit artikel geef ik een compleet overzicht van alles wat je moet weten over Noorwegen en alcohol.

Fotocredit bij hoofdfoto voor dit artikel: Martin Håndlykken / Visitnorway.com

Noorwegen en alcohol: geniet twee- of driedubbel van ieder biertje dat je drinkt.

Vanaf welke leeftijd mag je alcohol kopen?

Voor minderjarigen is het in Noorwegen niet toegestaan om alcoholische dranken te kopen. Concreet betekent dit dat je wanneer je jonger dan 18 jaar bent, geen drank kunt halen. Voor zwaar alcoholische dranken met een percentage van 22% en hoger, geldt zelfs een leeftijdsgrens van 20 jaar. In Noorwegen wordt er streng gecontroleerd op deze leeftijdsgrenzen. Neem dus een identiteitsbewijs mee als je van plan bent alcoholische dranken te kopen.

Waar koop je alcoholische drank in Noorwegen?

Drank met een alcoholpercentage lager dan 4,75% kun je in Noorwegen gewoon in de supermarkt kopen. Voor drank met een hoger percentage wordt het echter een ingewikkelder verhaal, je kunt dan namelijk alléén terecht bij een Vinmonopolet. Deze slijterijen waarvan de Noorse staat eigenaar is, hebben het monopolie op het verkopen van wijn en andere sterke dranken. Afgezien van de allergrootste steden, hebben de meeste plaatsen slechts één ‘Polet’. Dit kan betekenen, dat je, als je vakantie viert op een afgelegen plek, gemakkelijk een half uur of meer moet rijden om een slijter te vinden. Op de website van Vinmonopolet vind je een overzicht van alle vestigingen. Hou hierbij ook de tijd in de gaten, want de openingstijden zijn niet al te ruim… Doordeweeks is de Vinmonopolet geopend tot 18.00 en op zaterdag slechts tot 15.00. Op zondag sta je helaas voor een dichte deur.

Uiteraard kun je in restaurants en bars gewoon gedurende hun openingstijden terecht en drank bestellen. Overigens gelden hier dezelfde leeftijdsgrenzen als hierboven genoemd.

Noorwegen en alcohol: wat zijn de kosten?

“Alcohol is zo duur in Noorwegen.” Hoe vaak ik die opmerking al niet heb gehoord… Maar het is volkomen terecht, want als jouw ideale vakantie bestaat uit het drinken van speciaalbier of verfijnde wijnen, dan moet je niet in Scandinavië en zéker niet in Noorwegen zijn. Maar goed, de meeste mensen willen tijdens hun vakantie af en toe wel een biertje of een wijntje. Aan welke kosten moet je dan denken als je drank in Noorwegen koopt?

Bier

Laten we beginnen bij een simpel blikje bier van 0,33 liter. Kijkend op de website van Vinmonopolet zien we dat Isbjørn Gull het goedkoopste biertje is. Je betaalt hier NOK 29,90 voor. Omgerekend (koers van december 2018) kom je op EUR 2,98. Ter vergelijking: het goedkoopste blik bier bij de Albert Heijn kost je EUR 0,49 en dan krijg je ook nog eens een halve liter. Een enorm verschil dus.

De Noren drinken echter niet alleen pils, maar ook voor bijvoorbeeld Belgische speciaalbieren kun je terecht bij de Vinmonopolet. Om goed te vergelijken kunnen we de prijzen van een flesje La Chouffe Blond van 0,33 liter naast elkaar leggen, dit biertje is zowel in Noorwegen als Nederland te koop:

Prijs La Chouffe Blond Noorwegen: NOK 52,90, ofwel EUR 5,30.

Prijs La Chouffe Blond Nederland: EUR 1,69.

Ook voor andere soorten bier, of in grotere volumes per fles of verpakking, moet je rekenen op een zelfde verschil in prijs. Mijn advies is dan ook: geniet twee- of driedubbel van ieder biertje dat je in Noorwegen drinkt.

Wijn

Van bier maken we de stap naar wijn. Op Vinmonopolet.no vind ik de goedkoopste fles rode wijn (een Italiaanse, van 0,75 liter) voor NOK 89,90. In euro’s: EUR 8,99. Bij de webwinkel van Albert Heijn vind je de goedkoopste wijnen voor EUR 2,99. Uiteraard kan het zo zijn dat Vinmonopolet exclusievere (en dus duurdere) wijnen verkoopt waarmee het prijsverschil te verklaren is, maar dat lijkt me sterk. Ook voor deze drank ben je in Noorwegen dus veel duurder uit.

Sterke drank

Als laatste kijk ik nog even naar wat sterke dranken. In deze categorie heb je natuurlijk heel veel aanbod, dus laat ik twee veel gekochte soorten pakken: whisky en wodka:

Whisky: Glenfiddich Single Malt 12 Years Old

Kosten in Noorwegen: NOK 489,00, of EUR 48,90

Kosten in Nederland (via Gall & Gall): EUR 33,99

Wodka: Absolut Vodka

Kosten in Noorwegen: NOK 325,90, of EUR 32,59

Kosten in Nederland (via Gall & Gall):  EUR 16,99

Ook in Noren beginnen kleinere bierbrouwerijen voet aan de grond te krijgen - Fotocredit: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Ook in Noren beginnen kleinere bierbrouwerijen voet aan de grond te krijgen – Fotocredit: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Dan maar drank meenemen op vakantie?

Gezien bovenstaande Noorse prijzen, is het niet zo heel verwonderlijk dat vakantiegangers die met de auto of camper naar Noorwegen gaan, ervoor kiezen zelf drank mee te nemen. Alleen op die manier blijft Noorwegen en alcohol op een betaalbare manier samengaan. Maar wat zijn hier precies de regels voor? De site van de ANWB zegt het volgende:

  • Reizigers vanaf 18 jaar mogen alcoholische dranken invoeren in Noorwegen met een alcoholgehalte van maximaal 22%, vanaf 20 jaar mogen alle alcoholische dranken ingevoerd worden. De genoemde hoeveelheden gelden per persoon.
  • 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60%, 1,5 liter drank met een alcoholgehalte van 2,5% tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte van 2,5 % tot 4,7% of
  • 3 liter drank met een alcoholgehalte tot en met 22% en 2 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7% of
  • 1 liter drank met een alcoholgehalte van 22% tot 60% en 3,5 liter bier met een alcoholgehalte tot 4,7%.
  • Dit betekent dat maximaal 5 liter bier ingevoerd mag worden, als er geen andere alcoholische dranken worden ingevoerd.
  • Het is verboden drank met een alcoholgehalte van meer dan 60% in te voeren.
  • Wanneer er geen tabak ingevoerd wordt mag er 1,5 liter wijn of 1,5 liter bier extra ingevoerd worden.

Méér invoeren, of toch maar niet?

Je hebt dus redelijk wat ruimte om zelf wat alcoholische drank mee te nemen. Maar het kan natuurlijk zijn dat je wat meer wil invoeren. In dat geval kun je er natuurlijk op gokken dat je gewoon door kunt rijden zonder gecontroleerd te worden als je de Noorse grens oversteekt. En in de meeste gevallen zal dit ook gewoon goed gaan. Maar je kúnt er natuurlijk uitgepikt worden. In dat geval kan ik alleen maar adviseren om de drank niet te verstoppen. Het lijkt dan alsof je iets te verbergen hebt en dat is vragen om gedoe en boetes.

Zelf ben ik nooit in deze positie gekomen, maar de ervaringen van andere vakantiegangers op internetfora lezende, lijkt het alsof de Noorse douane over het algemeen vrij coulant is voor toeristen die iets boven de invoerquota zitten. Zolang je maar kunt aantonen dat de drank voor privé-gebruik en niet voor verkoop is. Maar of je de gok wil nemen, is natuurlijk geheel aan jezelf…

Achtergrond: waarom zijn de prijzen zo hoog?

Als je alles wat hierboven staat hebt gelezen, dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt waarom de prijzen van alcohol in Noorwegen in hemelsnaam zo hoog zijn. De reden hiervoor is vooral politiek van aard. In de jaren ’20 van de vorige eeuw was alcoholisme een serieus probleem in Noorwegen. Om dit aan te pakken werd het ‘wijnmonopolie’ ingesteld. Daarbij kent Noorwegen gunstige belastingregelingen voor haar inwoners. Dit betekent echter wel dat de Noorse overheid op een andere manier aan geld moet komen. En dit wordt bijvoorbeeld gedaan door hoge accijns op alcoholische dranken. Voor de gemiddelde Noor vallen de kosten allemaal wel mee, maar toeristen krijgen hierdoor dus letterlijk een gepeperde rekening gepresenteerd. En daarmee hebben we dus de verklaring voor het ongelukkige huwelijk tussen Noorwegen en alcohol voor (Nederlandse) toeristen.

Andere artikelen

Geïnteresseerd in andere informatie over vakanties naar Noorwegen? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website: 

Vliegen naar Noorwegen: wat zijn de opties? 

Op wintersport naar Noorwegen: een aantrekkelijk alternatief!

Kamperen in Noorwegen: een praktisch overzicht

Hoe duur is Noorwegen?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen via Zweden: hoe pak je het aan? 

10 handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep

Wil je in contact komen met andere Noorwegenliefhebbers? Neem dan eens een kijkje in de Opnaarnoorwegen.nl Facebookgroep.