Bij veel Nederlanders leeft het beeld dat een vakantie naar Noorwegen een volledig natte aangelegenheid zal zijn. Een van de vragen die ik het meest krijg, is dan ook: is het weer in Noorwegen echt zo slecht? Het korte antwoord is: nee, het valt allemaal best mee. Goed, het weer in Noorwegen zal in de zomer nooit kunnen concurreren met de Zuid-Europese vakantielanden, maar dat is ook helemaal niet nodig.

Photocredit bij hoofdfoto van dit artikel: Photocredit: Nancy Bundt – Visitnorway.com.

Belangrijk is wel om het weer in Noorwegen mee te laten wegen in de keuze voor de periode waarop je naar het noorden afreist. Op veel websites en in veel artikelen over vakanties naar Noorwegen wordt aangegeven dat de periode van mei tot en met augustus de beste reistijd voor Noorwegen is. Feitelijk is dit niet onjuist, maar wat mij betreft is dit wat te kort door de bocht. Want qua omstandigheden en klimaat zijn de verschillen per maand best groot, en is het goed om je hier bewust van de zijn.

In dit artikel zet ik uiteen wat je qua weer in Noorwegen kunt verwachten in de maanden mei tot en met september. Let op: het gaat hier om algemene trends, uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Wat dat betreft gedraagt het weer zich overal ter wereld gelijk.

Mei: start van de lente

De maand mei vormt hét moment dat in Noorwegen de lente echt begint. Alles komt in bloei te staan en de rivieren zitten vol met smeltwater. Tegelijkertijd ligt er in de bergen normaal gesproken nog veel sneeuw en is het zelf nog mogelijk om te skiën op sommige plekken. Qua temperatuur is het op de meeste plekken zo’n 10-15 graden, afgezien dan van het echte noorden van het land. Je zou in deze maand goed op vakantie kunnen in Noorwegen, maar zelf zou ik nog één maandje wachten. De kans bestaat namelijk dat het echt behoorlijk koud is en dat sommige bergpassen nog niet volledig sneeuwvrij zijn. Overigens is er in mei ook een behoorlijk verschil in temperatuur tussen de zachtere kustgebieden in het zuiden en west en de hogergelegen gebieden in het binnenland.

Juni: misschien wel de beste reistijd voor Noorwegen?

De stap van de lente naar de zomer wordt snel genomen in Noorwegen. En deze stap vindt gebruikelijk in juni plaats. Deze maand is misschien wel mijn favoriete maand voor een vakantie, juist vanwege deze overgang. Enerzijds kan het in juni al behoorlijk warm zijn (20+ graden) maar anderzijds ligt er normaal gesproken nog veel sneeuw in de bergen wat zorgt voor schitterende plaatjes. Zie bijvoorbeeld deze foto genomen in Jotunheimen in juni 2016:

De beste reistijd naar Noorwegen: juni?

Wat ook prettig aan juni, is dat het nog geen absoluut hoogseizoen is. Dat begint namelijk pas in juli. Hierdoor zijn de prijzen voor accommodaties vaak net iets goedkoper en is het wat minder druk bij de toeristische hoogtepunten. Uiteraard is de kans op goed weer wel hoger in de echte zomermaanden van juli en augustus, maar dit weegt wat mij betreft niet op tegen de hierboven genoemde voordelen van deze maand.

Juli: het beste weer in Noorwegen

In juli barst de zomer echt los en is het weer in Noorwegen over het algemeen het beste. Ook Noorwegen kan dan zeer warme dagen kennen en zie je mensen zwemmen in de fjorden of bergmeren. Als je het belangrijk vindt om goed weer te hebben dan vormen juli en augustus de beste reistijd voor Noorwegen. Maar, ook in deze maanden zijn er geen garanties, slechtere periodes zijn altijd mogelijk. Juli en augustus zijn in heel Europa de vakantiemaanden en dus is Noorwegen dan op zijn drukst. De populaire toeristische trekpleisters worden bevolkt door busladingen vol vakantiegangers uit heel de wereld en je betaalt nu het meest voor je verblijf in het land. Toch is een zomerse dag in Noorwegen beeldschoon. Bijkomend voordeel voor wandelaars is dat de meeste sneeuw uit de bergen verdwenen is, wat het wandelen wel zo prettig maakt. Ook staan de bergrivieren minder vol met smeltwater zodat je dit gemakkelijker kunt oversteken. Meer weten over wandelen in Noorwegen? Lees dan deze artikelen:

Augustus: laatste kans op echt zomerweer

Wat voor juli geldt, geldt ook voor augustus. Qua weer in Noorwegen verschillen beide maanden niet zoveel, hoewel augustus gemiddeld een fractie koeler is de afgelopen decennia (20 graden, ten opzichte van 21 graden in juli). Augustus is natuurlijk wel de laatste echte zomermaand, want in september (zie onder) kantelt het weer in Noorwegen richting het najaar.

Een bijna tropisch beeld van het stand Rorvika op de Lofoten in de zomer - Fotocredit: cabday/Foap/Visitnorway.com

Een bijna tropisch beeld van het stand Rorvika op de Lofoten in de zomer – Fotocredit: cabday/Foap/Visitnorway.com

 

September: snel herfst

Laat ik meteen eerlijk zijn: ik ben nog nooit in september naar Scandinavië gereisd, dus ik kan niet uit eerste hand vertellen hoe het weer in Noorwegen dan is. Maar de cijfers wijzen uit dat de gemiddelde waardes in deze maand flink zakken ten opzichte van juli en augstus, naar gemiddeld nog geen 14 graden. Net als mei moet je je dit beseffen als je ervoor kiest om in deze periode naar Noorwegen af te reizen. Opnieuw is het in deze maanden natuurlijk een stuk minder druk en de herfstkleuren geven het land weer een hele nieuwe dimensie. Getuige ook dit filmpje dat ik online vond:

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Hoe duur is Noorwegen? Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wat is de beste reistijd voor Noorwegen? 

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht