Met de Boot naar Noorwegen

Noorwegen ligt helaas niet om de hoek. Om er te komen moet je eerst een behoorlijke reis afleggen, een reis die ook vrijwel altijd over het water moet, bijvoorbeeld via een oversteek van het Skagerrak vanuit Nederland, Duitsland of Denemarken. Zeker als je dit nog nooit eerder hebt gedaan, is het misschien moeilijk om te bepalen wat nou de handigste optie is.

In dit artikel geef ik daarom een overzicht van de vele opties die er zijn om met de ferry naar Noorwegen te gaan. Tot vorig jaar ging er een directe verbinding naar Noorwegen vanuit Nederland, die is er niet meer. We zouden zelf kiezen voor de overtocht vanuit Kiel naar Oslo, of die vanuit Kiel naar Göteborg als je Zweden en Noorwegen wil combineren.

In juli is ook de nieuwe verbinding van DFDS naar Oslo toegevoegd: de DFDS verbinding van Frederikshaven (Denemarken) naar Oslo (Noorwegen)

Met onderstaande module kun je eenvoudig de overtochten van- en naar Noorwegen vergelijken:

Traject – náár NoorwegenDuurVertrekAankomstPrijsWebsite
Frederikshaven – Oslo* (DFDS - Tip!)10 uur23:3009:00€130 (inclusief hut)Bekijk bij DFDS
Kiel – Oslo (Color Line)20 uur14:0010:00 554 euro*Bekijk bij Color Line
Hirtshals – Langesund (Fjord Line)4u 30m09:0013:30113 euroBekijk bij Fjord Line
Hirtshals – Larvik (Color Line)3u 45m12:4516:30119 euroBekijk bij Color Line 
Hirtshals – Larvik (Color Line)3u 45m22:1502:00103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Color Line)3u 15m12:1515:30103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Color Line)3u 15m20:4500:00103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Fjord Line)2u 15m11:4514:00141 euroBekijk bij Fjord Line
Hirtshals – Kristiansand (Fjord Line)2u 15m 18:0020:1569 euroBekijk bij Fjord Line
*  kosten met hut, deze is verplicht op deze overtocht ** kosten zonder hut

HNL, Stena Line, Color Line en Fjord Line: de ferry’s naar Noorwegen

Er zijn vier maatschappijen waarmee je vanaf Duitsland of Denemarken naar Noorwegen kunnen varen: DFDS, Color Line, Fjord Line en eventueel Stena Line als je Zweden in je reis incorpereert.. Alle vier de maatschappijen beschikken over moderne schepen die in grootte en aanbod van faciliteiten aan boord verschillen, afhankelijk van de duur van de overtocht.

De maatschappijen ontlopen elkaar kwalitatief niet veel, dus is wat mij betreft geen reden om de één boven de ander te verkiezen. 

Welke vertrek- en aankomsthaven kies je?

De keuze voor de maatschappij wordt dus vooral bepaald door waar vandaan je wil vertrekken en/of waar in Noorwegen je aan wil meren. Je kan je hierbij laten leiden door jouw reisvoorkeur: wil je juist een korte overtocht, waardoor je wat langer moet rijden vanuit Nederland naar Noord-Denemarken? Of wil je juist lang op de boot doorbrengen met eventueel een overnachting aan boord zodat je vanuit Duitsland kunt vertrekken en niet zo lang hoeft te rijden.

Een andere belangrijke overweging is jouw eindbestemming in Noorwegen. Als je kiest voor een vakantie in Zuid-Noorwegen dan heeft het niet zoveel zin om de boot naar Oslo te nemen. Maar Oslo ligt wel weer voor de hand als je wat ‘dieper’ Noorwegen in wil trekken, dan is het heel prettig dat het Oslo-fjord al vrij diep Noorwegen in snijdt.

Op volgorde van lang naar kort zijn hier de verschillende overtochten die mogelijk zijn voor Nederlanders die met de ferry naar Noorwegen willen reizen:

Vervallen: Ferry naar Noorwegen vanuit Nederland – 18 uur HNL (Holland Norway Line)

De veerboot van de Eemshaven naar Kristiansand (gestopt)

Goed alternatief: Kiel-Oslo.

Vanuit Nederland gaan er ook weer directe veerboten naar Noorwegen. De veerboten uit Nederland naar Noorwegen vertrekken vanuit de Eemshaven en komen aan in Kristiansand in Zuid Noorwegen. Dit betreft een overtocht met overnachting die 18 uur lang duurt en waarbij je dus een hut bijboekt. De overtocht is te boeken voor zo’n €225,-. Je kan met deze overtocht zowel als voetpassagier alswel als automobilist mee. Extra informatie, prijsgegevens en korting vind je hier.

Ferry naar Noorwegen: Frederikshaven naar Oslo – 12 uur (DFDS tegenwoordig)

Met deze optie zit je lang op de boot, voorheen werd deze gerund door Stena Line sinds eind juni 2020 is dit een DFDS overtocht.. Vertrekhaven hier is Frederikshaven, geleden in Noord-Denemarken, waar je in ongeveer 9 uur naartoe kunt rijden (950 km). Vanuit Denemarken vertrekt de ferry om 23:00 ’s avonds. Dit betekent dat het nemen van een hut wel zo handig is om de nacht door te brengen. Een hut is echter wel lekker, je hebt dan de hele overtocht een plek voor jezelf. 

Tip: Op de website van DFDS kan je via de reismodule eenvoudig de actuele prijsgegevens bekijken

Voordeel is dat de boot naar Noorwegen (Oslo) tegenwoordig laat vertrekt, op deze manier heb je een nachtelijke overtocht en kom je uitgerust op locatie. Aankomsttijd in Oslo is 09:00. Voordat je eenmaal van de boot gereden bent is het zo 9:30, zo ben je op het begin van de dag in Oslo en kun je heerlijk uitgerust aan je vakantie beginnen.

De tijden zijn een stuk comfortabeler sinds DFDS de overtocht runt. Voorheen zat je met Stena Line de hele dag op een boot, want dan vertrok de boot overdag. Terug is de verbinding nu wel minder, dan vertrek je om 12:00 uit Oslo en vaar je overdag zodat je om 22:00 in Denemarken bent. Voor de overtocht overdag is een hut niet verplicht.

Kosten voor deze variant zijn 52 euro voor de terugweg zonder hut. Voor de heenweg (Frederikshavn – Oslo) bedragen de kosten zo’n €130 voor de overtocht en goedkoopste hut. Dat is dan wel weer verrassend goedkoop als je kijkt naar de reistijd van deze verbinding.

Boeken van deze trip kan via de DFDS website

Ferry naar Noorwegen: Kiel naar Oslo – 20 uur (Color Line)

Deze variant is de variant waarmee je het langst op de boot doorbrengt en is daarmee misschien wel het meest ontspannen. Bijna een volledige dag zelfs! Vanaf Utrecht is het iets meer dan 5 uur rijden naar het Duitse Kiel (533km) waar je op de boot stapt, die om 14:00 vertrekt. En 20 uur later, om 10:00 meer je dus af in Oslo. Mooi op tijd in de ochtend dus, zodat je nog een paar uur door kunt rijden naar de eindbestemming als dat nodig is. Voor de terugreis zijn de tijden hetzelfde, dan vetrek je dus om 14:00 uit Oslo. Het is echter niet verplicht om een retour te boeken.

Qua kosten is dit natuurlijk wel de meest prijzige variant. Het is namelijk verplicht om een cabine te nemen voor de overnachting en ook voor de auto betaal je extra. In het hoogseizoen om je op een prijs van zo’n 554 euro (enkele reis) voor twee personen met één standaardformaat auto en de meest goedkope cabine. Hierop komen nog kosten voor het eten en drinken en eventueel ander entertainment waar je aan boord voor moet betalen.

Ik raad aan om te boeken via DirectFerries – Color Line (met iDeal)
Bekijk ook deze site die puur over Kiel Oslo gaat. 

Ferry naar Noorwegen: Hirtshals naar Langesund – 4,5 uur (Fjord Line)

Hier komen we op de wat kortere overtochten om met de ferry naar Noorwegen te gaan. Hirtshals ligt net als Frederikshaven in Noord-Denemarken en ook daar rij je vanaf Utrecht in zo’n 9 uur naartoe (950km). De ferry naar Langesund wordt verzorgd door Fjord Line, een relatief nieuwe rederij in deze hoek van Europa. Langesund ligt helemaal aan het begin aan de westkant van het Oslofjord en biedt een prima uitvalsbasis om verder Noorwegen in te rijden. Je zit vanuit dit stadje bijvoorbeeld vrij snel op de Hardangervidda en ook de berggebieden en het fjordenlandschap zijn in één dag te bereiken.

Overigens doet Fjord Line net lijken alsof Langesund deel is van Oslo, wat eigenlijk gewoon een verkeerde voorstelling van feiten is. Vanuit Langesund is het namelijk nog bijna 2,5 uur (160km) rijden naar Oslo!

Boot naar Noorwegen van Langesund naar Oslo

Ook hier is de vertrektijd vanuit Denemarken weer ongunstig, namelijk 09:00 ’s ochtends. Om 13:30 sta je vervolgens op het vaste land van Noorwegen, waar je je reis kunt vervolgen. Als je een retour boekt, dan wordt je om 14:30 weer in Langesund verwacht, waarna je om 19:00 in Hirtshals bent.

De kosten lopen hard terug voor dit soort kortere overtochten: 113 euro voor twee personen en een auto voor de heenreis en 96 euro voor de terugreis. Een hut is niet verplicht, maar kun je wel boeken tegen meerkosten. 

Boeken kan ook hier via Directferries – Fjordline, via deze boekingsengine kan je gebruik maken van iDeal. 

Ferry naar Noorwegen: Hirtshals naar Larvik – 3 uur en 45 minuten (Color Line)

De Color Line ferry biedt een overtocht van vergelijkbare duur aan als de Fjord Line om met de ferry naar Noorwegen te gaan. Beide ferry’s vertrekken vanuit Hirthals. Het eindpunt met de Color Line ferry is echter niet Langesund, maar Larvik. Larvik ligt zo’n 20 kilometer ten oosten van Langesund aan het Oslofjord en is dus ook een uitstekende uitvalsbasis. En hoewel de afstand min of meer hetzelfde is, doet Color Line dus 45 minuten sneller over de oversteek van het Skagerrak.

De Color Line verzorgt deze verbinding twee keer op één dag: om 12:45 met aankomst in Noorwegen om 16:30 en om 22:15 met aankomst om 02:00. Voor de terugweg zijn de tijden: 08:00 – 11:45 of 17:30 – 21:15. Afhankelijk van de dag waarop je boekt (weekenden zijn duurder dan weekdagen) kom je uit op zo’n 100 – 120 euro voor een overtocht met een auto en twee personen.

Gezien de tijden, de kosten en de plek in Noorwegen waar je uitkomt, vind ik dit altijd een zeer aantrekkelijke optie om te overwegen.

Boeken kan via DirectFerries – Color Line (met iDeal)

Ferry naar Noorwegen: Hirtshals naar Kristiansand – 3 uur 15 minuten (Color Line) of 2 uur 15 minuten (Fjord Line)

De snelst mogelijke oversteek met de ferry naar Noorwegen maak je vanaf Hirtshals naar het zeer zuidelijk geleden Kristiansand. Twee rederijen verzorgen deze optie: Color Line en Fjord Line. Dit keer is de Color Line de traagste van de twee. De overtocht duurt één uur langer dan bij de Fjord Line. Als je niet zo houdt van lange boottochten dan is dit natuurlijk een perfectie optie. Nadeel is wel dat je in Noorwegen vermoedelijk nog lang moet rijden als je eindbestemming niet in de buurt van Kristiansand ligt. Persoonlijk ben ik echter van mening dat lange stukken rijden in Noorwegen nooit echt een straf is, gezien de schoonheid van wat je onderweg tegenkomt.

De Color Line biedt ook hier weer twee vertrektijden aan: om 12:15 met aankomst in Noorwegen om 15:30. Of om 20:45 met aankomst om 00:00. De terugvaart met Color Line is om 08:00 vanuit Kristiansand met aankomst in Hirtshals om 11:15 of van 16:30 tot 19:45. De prijs voor een overtocht met een auto en twee personen komt op 103 euro.

De Fjord Line doet dit stuk dus één uur sneller. Er wordt namelijke gevaren met een hypermoderne catamaran die gemakkelijk door de zee klieft. Hier ook twee tijdslots: vertrek uit Hirtshals om 11:45 met aankomst om 14:00. Of om 18:00 met aankomst om 20:15. Vanuit Noorwegen terug zijn er twee opties: 08:30 – 10:45 en 15:00 – 17:15.

Voor deze snelheid betaal je echter meer dan bij de Color Line: namelijk 141 euro voor de meest opties. De variant ’s avonds vanuit Hirtshals is dan weer goedkoper dan de Color Line, namelijk slechts 69 euro.

Conclusie en overzicht

Goed, nogal wat opties dus waar je als Noorwegen-ganger uit kunt kiezen. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, heb ik hieronder alle opties om met de ferry naar Noorwegen te gaan in een tabel gezet. Je vindt er de verschillende overtochten, de tijden en de prijzen. 

Weekenddagen zijn duurder dan weekdagen, dus hou daar rekening mee. Verder ben ik uitgegaan van één auto en twee personen. Voor grote auto (busjes bijvoorbeeld), auto’s met skiboxen en campers en caravans betaal je meer. Net zoals voor extra personen.

Traject – náár NoorwegenDuurVertrekAankomstPrijsWebsite
Frederikshaven – Oslo* (DFDS - Tip!)10 uur23:3009:00€130 (inclusief hut)Bekijk bij DFDS
Kiel – Oslo (Color Line)20 uur14:0010:00 554 euro*Bekijk bij Color Line
Hirtshals – Langesund (Fjord Line)4u 30m09:0013:30113 euroBekijk bij Fjord Line
Hirtshals – Larvik (Color Line)3u 45m12:4516:30119 euroBekijk bij Color Line 
Hirtshals – Larvik (Color Line)3u 45m22:1502:00103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Color Line)3u 15m12:1515:30103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Color Line)3u 15m20:4500:00103 euroBekijk bij Color Line
Hirtshals – Kristiansand (Fjord Line)2u 15m11:4514:00141 euroBekijk bij Fjord Line
Hirtshals – Kristiansand (Fjord Line)2u 15m 18:0020:1569 euroBekijk bij Fjord Line

kosten met hut, deze is verplicht op deze overtocht

** kosten zonder hut

Traject – vanuit NoorwegenDuurVertrekAankomstPrijsWebsite
Kristiansand - Eemshaven (vanaf april 2022)18 uur15:0009:00€225 (ticket + cabine / hut)Boek bij HNL
Oslo – Kiel (Color Line)20 uur14:0010:00554 euro*Bekijk bij Color Line
Oslo – Frederikshaven (DFDS)10 uur12:0022:00vanaf 52 euro**Bekijk bij DFDS
Langsund – Hirtshals (Fjord Line)4u 30m14:3019:0069 euroBekijk bij Fjord Line
Larvik – Hirtshals (Color Line)3u 45m08:0011:45103 euroBekijk bij Color Line
Larvik – Hirtshals (Color Line)3u 45m17:3021:15 103 euroBekijk bij Color Line
Kristiansand – Hirtshals (Color Line)3u 15m08:0011:15112 euroBekijk bij Color Line
Kristiansand – Hirtshals (Color Line)3u 15m16:3019:45122 euroBekijk bij Color Line
Kristiansand – Hirtshals (Fjord Line)2u 15m08:3010:45141 euroBekijk bij Fjord Line
Kristiansand – Hirtshals (Fjord Line)2u 15m15:0017:15141 euroBekijk bij Fjord Line

kosten met hut, deze is verplicht op deze overtocht

** kosten zonder hut

Heb je vragen of opmerkingen op dit artikel? Of ben je zelf wel eens met de ferry naar Noorwegen geweest en heb je nuttige tips? Laat het dan weten in een reactie hieronder!

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen?