Wandelen in Noorwegen is misschien wel de beste manier om de overweldigend mooie Noorse natuur te ervaren. Noorwegen beschikt over tienduizenden kilometers aan wandelpaden: van korte rondjes van een uurtje tot tochten waar je het grootste deel van de dag zoet mee bent.

Er dus dus voor ieder wat wils! Wandelen zit diep verankerd in de Noorse cultuur. Zo is het in veel families traditie om op zondag een stevige wandeling te maken. Dit heeft tot logisch gevolg dat de wandel-infrastructuur zeer goed is. Over het algemeen zijn wandelingen duidelijk gemarkeerd, zijn er goede kaarten van iedere regio te koop en beschikt het land over een netwerk van 500 berghutten die met elkaar verbonden zijn!

In dit artikel beschrijf ik waar je aan moet denken als je gaat wandelen in Noorwegen. Hoe vind en plan je een route? Welk terrein kun je tegenkomen? Hoe getraind moet je zijn? En nog veel meer!

Fotocredit hoofdfoto bij dit artikel: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Wandelen in Noorwegen doet je intens genieten van de beeldschone natuur.

Wandelen in Noorwegen doet je intens genieten van de beeldschone natuur. Fotocredit: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Wandeling in Noorwegen plannen

Goed, je wil gaan wandelen in Noorwegen. Maar hoe plan je deze activiteit? Vraag één is natuurlijk of je gaat voor een dagtocht, of voor een tocht van meerdere dagen waarbij je gebruikt maakt van het Noorse huttensysteem. Beide varianten zal ik hier behandelen.

Dagtocht

Er zijn ontelbaar veel dagtrips te maken in Noorwegen. Voordeel is dat je niet al te veel spullen mee hoeft te nemen en vaak weer eindigt waar je bent begonnen. En dus heb je geen ‘gedoe’ om bijvoorbeeld weer bij je auto komen. Dagtochten vormen daarmee een laagdrempelige kennismaking met wandelen in Noorwegen.

De mooie website UT.no biedt een overzicht van alle tochten die worden onderhouden door de DNT, de Noorse Turistenvereniging. Deze tochten zijn gemarkeerd met de kenmerkende rode T die duidelijk zichtbaar geschilderd wordt op rotsen en bomen. Via UT.no vind je naast meerdaagse tochten ook veel dagtochten.

Daarnaast zijn er ook veel tochten die door lokale organisaties zijn uitgezet. Om deze te vinden is domweg Googlen op termen als ‘hike + verblijfplaats / regio’ vaak al voldoende. Of gebruik het Noorse woord voor wandeling: ’tur’. Ook bieden de lokale toeristinformatiecentra vaak de info die je nodig hebt.

Meerdaagse huttentocht

Hoewel dagtochten schitterend kunnen zijn, beleef je wandelen in Noorwegen misschien wel het beste door een meerdaagse huttentocht te maken. Een huttentocht in Noorwegen begint natuurlijk ook met het kiezen van de route. Ga je voor één overnachting? Of pak je het fanatiek aan en blijf je een hele week in de bergen?

Via UT.no vind je een overzicht van alle berghutten en kun je een route bepalen. Bij elke hut vind je keurig een beschrijving en kun je de afstanden tussen iedere hut en zelfs het hoogteprofiel van de wandeling zien. Met deze informatie kun je bepalen wat een goede route is. Vuistregel is dat gemiddeld getrainde wandelaars in Noorwegen ongeveer 3 kilometer per uur lopen. Een wandeling van 15 kilometer kost je dus 5 uur, exclusief stops om te rusten.

De website UT.no toont het dichte net van wandelroutes en hutten in Noorwegen.

De website UT.no toont het dichte net van wandelroutes en hutten in Noorwegen.

Wil je weten hoe het er aan toe gaat in de berghutten van de DNT? Lees dan dit artikel op deze site: “Alle info over een huttentocht in Noorwegen“.

Welke omstandigheden kan ik onderweg tegenkomen?

De Noorse natuur is mooi, maar ook ruig. Wees daarom niet lichtzinnig over de omstandigheden en ga goed voorbereid op pad als je gaat wandelen in Noorwegen. Simpel gezegd worden de omstandigheden bepaald door twee factoren: het terrein en het weer.

Wandelen in Noorwegen: terrein

Wandelend door de Noorse bergen kun je onderweg van alles tegenkomen: uitgestrekte bossen, open vlaktes, rots- en sneeuwvelden, kolkende rivieren en moerasachtige gronden. Over het algemeen worden gemarkeerde wandelroutes zo aangelegd dat je al deze soorten terrein zonder al te veel problemen kunt doorkruisen. Maar er zijn zeker situaties waar je even op moet letten.

Rivieren en beekjes

Zeker vroeg in het zomerseizoen (juni), zitten de Noorse bergen nog vol water. Dit kan inhouden dat riviertjes en beekjes waar je in augustus al huppend van steen tot steen droog naar de overkant kan komen dan andere koek zijn. Goede waterdichte schoenen die tot boven de enkels komen zijn daarom cruciaal. En soms zit er niets anders op dan de schoenen en sokken uit te trekken, de broek op te rollen en door het ijzig koude water te waden.

Als er sneeuw ligt in de bergen dan vind je soms een ‘sneeuwbrug’ over het water. Hier is het helemaal uitkijken geblazen! Het stromende water holt de sneeuw van binnen uit waardoor de brug instabiel wordt en je door de sneeuw heen kunt zakken. En dat is domweg link als het om een grote beek of rivier gaat. Neem dus het zekere voor het onzekere in deze situaties!

Wandelen in Noorwegen - brug over beek

De meeste beekjes kun je per brug oversteken, maar soms is het waden geblazen! Fotocredit: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Sneeuw

Zelfs in de zomermaanden zul je in de Noorse bergen sneeuw aantreffen. Hoeveel dit is, zal afhangen van hoe het weer in de maanden ervoor is geweexst. Ook is de kans op sneeuwvelden groter in juni en juli dan in augustus. Over het algemeen is het oversteken van sneeuwvelden geen groot probleem.

Vaak is er een duidelijk pad te herkennen van eerdere wandelaars en bereik je zonder problemen de overkant. Goede wandelschoenen bewijzen hier overigens hun waarde. Let wel even op bij de eerste én laatste stappen op het sneeuwveld. Daar kun je nog wel eens wegzakken. Er is overigens een belangrijk verschil tussen sneeuwvelden, en..

..Gletsjers

Noorwegen kent tientallen gletsjers. Sommige zijn vele tientallen vierkante kilometers groot, anderen een stuk kleiner. Maar hoe groot of hoe klein ook: ga als je geen ervaren bergsporter bent nooit zonder gids een gletsjer op. Dit is echt levensgevaarlijk. Gletsjers bestaan vaak uit een onschuldige sneeuwlaag bovenop, maar daaronder zit metersdiep massief ijs vol met scheuren. Als je hierin valt zonder dat je gezekerd bent, ben je echt ver van huis.

Goede nieuws is dat je in 99 van de 100 wandelingen niet met gletsjers te maken krijgt, maar ik vond het toch belangrijk om ze hier even te melden.

Wandelen in Noorwegen: je kunt sneeuwvelden tegenkomen

Sneeuwvelden in juni tijdens de wandeling Memurubu – Besseggen – Gjendesheim

Rotsvelden

Vooral als je boven de boomgrens wandelt in Noorwegen kun je grote rotsvelden aantreffen waar de wandeling je doorheen voert. Soms is het in deze velden flink klauteren om hier doorheen te komen en goed schoeisel is hier ook een vereiste. Maar als je voorzichtig bent en goed kijkt wat de beste route is, dan is het ook best leuk om te doen. Mocht het regenen dan moet je wel wat extra oppassen. De rotsen worden soms erg glad, dus wees dan nog voorzichtiger!

Wandelen in Noorwegen: het weer

Oké, de terreinsoorten waarbij wat aandacht vereist is, hebben we gehad. Maar hoe zit het met het weer dat je tijdens een wandeling kunt tegenkomen? Het kortste antwoord is: alles is mogelijk. Ook in de zomer. In het artikel ‘Wat is de beste reistijd voor Noorwegen?‘ ben ik in algemene zin ingegaan op het Noorse klimaat. De meeste wandelingen zullen echt plaatsvinden in de bergen, waar de omstandigheden net wat extremer worden.

Het goede nieuws is, dat in de zomer de kans op goed en rustig weer gewoon groot is. Ondanks de bedenkelijke reputatie van Noorwegen op dit vlak. De meeste dagen is het droog weer. Afhankelijk van de hoogte is dan ergens tussen de 10 en 25 graden.

Maar juist op de dagen waarop het minder goed weer is, kun je ook echt winterse omstandigheden tegenkomen. Het kan dan stevig waaien en erg koud worden. Overdag en op hoogte zijn temperaturen van 5 graden en kouder dan echt mogelijk.

En in de nachten kan het zelfs licht vriezen. Ook is de kans groot dat er neerslag gaat vallen tijdens één of meer dagen van je (wandel)vakantie in Noorwegen. Vaak gewoon regen, maar in combinatie met vrieskou kan het zelfs sneeuwen. Maar dit komt (gelukkig) heel weinig voor.

Tot slot: het is een cliché, maar in de bergen kan het weer heel snel omslaan. Hou hier dus rekening mee, en zorg dat je extra warme kleding meeneemt. Ook als je ’s ochtends in de zon met 26 graden aan je wandeling begint!

Wandelen in Noorwegen - bewolkt weer

In de Noorse bergen kan het weer snel omslaan, van zonnig naar bewolkt en regenachtig. Zoals hier. Fotocredit: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Kan ik makkelijk de route vinden tijdens mijn wandeling?

Hierboven heb ik al even kort aangegeven dat de markeringen van de Noorse wandeltochten uitstekend zijn. Zeker die tochten die worden beheerd door de DNT. Deze routes worden frequent gecontroleerd. En als dat nodig is worden de kenmerkende rode T’s als markering van een nieuw likje verf voorzien.

Desondanks zou ik altijd aanraden om in ieder geval een goede kaart mee te nemen. Heel soms komt het voor dat de markeringen op bijvoorbeeld een kruising onduidelijk zijn. In die gevallen komt een kaart goed van pas.

Ook helpt een kaart bij het beoordelen hoe ver je al bent op een bepaalde route en om te zien wat er nog gaat komen. Niets is vervelender tijdens een lange en vermoeiende wandeling niet te weten hoe lang je nog moet. Wandelkaarten zijn op veel plekken te koop: bij toeristenbureaus in steden en dorpen, maar ook bij berghutten en hotels.

Wandelen in Noorwegen - Rode T

Op de routes van de DNT wijzen de rode T’s je de weg, zoals deze. Fotocredit: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Hoe getraind moet ik zijn om te wandelen in Noorwegen?

Dankzij het grote wandelaanbod in Noorwegen zijn er voor iedereen wel wandelingen te vinden die de moeite waard zijn. Goed nieuws dus voor ouders met (jonge) kinderen, ouderen en mensen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn uren achter elkaar te lopen.

Het is echter wel zo dat je bij een serieuze bergwandeling minimaal drie uur onderweg bent. En soms nog veel langer. Hierboven heb ik beschreven dat je soms pittig terrein tegen kunt komen. Hierbij heb ik het nog niets eens gehad over het feit dat een route soms kan bestaan uit honderden hoogtemeters.

Kortom: voor dit soort routes heb je een goede conditie nodig. Je hoeft geen topsporter te zijn, maar overschat je conditie niet. Een wandeling wordt heel snel niet leuk als je letterlijk op je laatste benen loopt.

Twijfel je aan je conditie? Maak dan eerst in Nederland een paar stevige wandelingen, al dan niet met bepakking. Hoewel je in Nederland natuurlijk wat minder ruig terrein zal vinden en ook veel minder hoogtemeters zal maken, biedt het wel een goede indicatie. Begin vervolgens eenmaal aangekomen in Noorwegen met een paar kortere wandelingen om te zien hoe die gaan. Daarna weet je wat je aankunt en kun je inschatten welke andere wandelingen je wil gaan doen.