Met de camper naar Noorwegen op vakantie gaan is onverminderd populair. Veel Nederlanders zweren bij deze manier van reizen: de mate van flexibiliteit, de vrijheid om te gaan en staan waar je wil, het hebben van wat meer luxe dan bij ‘echt’ kamperen zijn allemaal redenen op met de camper op stap te gaan. Ook lezers van deze website stellen me veel vragen over met de camper naar Noorwegen gaan. Het is echter zo dat ik zelf nog nooit op die manier naar Noorwegen op vakantie ben gegaan. En dus kan ik maar in beperkte mate advies geven.

Benieuwd wat de beste manier is om in Noorwegen met de camper te komen? Bekijk dan ons artikel over Camper vakantie naar Noorwegen; dit zijn je opties om naar Noorwegen te reizen.

Gelukkig ging deze zomer Carlijn – een goede bekende van me – met haar vriendin Lotte en anderhalf jaar oude zoontje Tijn mét camper naar Noorwegen op vakantie. Alle reden dus om haar eens te bevragen over haar ervaringen en de tips die ze kan geven. Hieronder lees je een samenvatting van het gesprek dat we hebben gehad. Maar als je wil kun je het gesprek ook volledig terugluisteren. Ik heb er namelijk een podcast van gemaakt die je hier kunt afspelen:

Met de camper naar Noorwegen: interview Carlijn Mol

ANDERS: Hoe zijn jullie eigenlijk bij Noorwegen als bestemming uitgekomen?

CARLIJN: In november vorig jaar zaten we een weekje in de zon, in Fuerteventura. Toen was het daar tussen de 20 en de 25 graden. En toen zaten we te filosoferen: hoe dit je dit eigenlijk hartje zomer? Als het 30+ graden is en je bent in zo’n warm oord? Want het zand op het strand is veel te heet, daar kan Tijn niet op kruipen of lopen. En sowieso, hoe lang kun je dan buiten zijn met hem? Betekent het dan dat je de hele tijd aan het zwembad hangt? Daar hadden we niet zo’n zin.

Al een aantal jaar hadden we het over Scandinavië en met name Noorwegen, om daar eens naartoe te gaan. En toen dachten we: misschien zijn dit wel dé jaren om daar naartoe te gaan omdat je er toch niet zoveel aan hebt om met een kind van anderhalf op het strand te liggen.

Dan heb je het land van bestemming gekozen, maar dan moet je gaan bedenken over hoe je jezelf daar gaat verplaatsen. En jullie zijn erop uitgekomen om met een camper naar Noorwegen te gaan. Wat maakte die keuze?

We hadden de keuze om met de camper naar Noorwegen te gaan snel gemaakt. Tijn was tot dan toe op vakanties geen goede slaper. En als je naar Noorwegen gaat dan blijf je niet 2-3 weken op dezelfde plek, daarvoor is het land te mooi met teveel variatie en ga je toch rondtrekken.

We dachten als we iedere 2-3 nachten op een andere plek slapen, dan wordt het een drama. Dus we konden dit eigenlijk alleen maar doen als Tijn iedere nacht in dezelfde omgeving en in hetzelfde bed kan slapen en dat betekent automatisch een camper. Dit vonden we wel een beetje spannend, want we zijn allebei geen kampeerders. Maar dit was pragmatisch de allerbeste oplossing.

En toen de beslissing om met een camper naar Noorwegen te gaan was gemaakt, kwam er natuurlijk weer een volgende keuze: huur je de camper in Nederland en rij je naar Noorwegen of huur je hem daar. Jullie hebben uiteindelijk voor het laatste gekozen?

Ja, en die keuze kwam voort uit het feit dat we dachten dat het toch veel tijd kost om vanuit Nederland naar Noorwegen te rijden. En dat vonden we zonde. Uiteindelijk zijn we 3 weken weggeweest, waarvan 2.5 week in de camper. We zijn naar Oslo gevlogen, hebben daar een nacht in een hotel geslapen en de volgende dag hebben we bij de camperverhuurder de camper op gehaald. Die zat vlakbij Oslo en vanaf daar zijn we en route gegaan.

De één na laatste dag van de vakantie zijn we teruggegaan, hebben we de camper ingeleverd en weer in het hotel geslapen en daarna teruggevlogen. Uiteindelijk was dit prima. Want ik denk dat het vliegen en de transfer naar de camper op één dag voor een jochie van anderhalf best wel veel was geweest.

En hoe zijn jullie aan de verhuurder van de camper gekomen?

Via een gespecialiseerd reisbureau dat ervaring heeft met camperreizen in Scandinavië. Wij zijn niet super goed in het organiseren van een vakantie. Door drukte komen we er simpelweg niet aan toe. Dus wij zijn bij dat reisbureau langsgegaan en daar hebben we allemaal tips gekregen en zo zijn we bij Travelhome uitgekomen, wat een heel prettig bedrijf is.

Welke tips had dat reisbureau specifiek voor jullie situatie om met de camper naar Noorwegen te gaan?

Met name om een iets ruimere camper te huren dan je normaal met 2-3 personen zou doen. En we hadden zelf bedacht we Tijns eigen campingbedje mee zouden nemen in het vliegtuig. Dat bedje is vrij compact en is voor hem vertrouwd. Sowieso zijn campers van nature kindvriendelijk omdat op ieder kastje en laatje een knipje zit, zodat ze niet open gaan tijdens het rijden. Dat is natuurlijk ideaal met een kind.

Voorafgaand aan de reis vertelde je me al van een slim plan: om aan het begin even langs Ikea te gaan. Wat was daar reden van?

Ik denk vaak in scenario’s dus, ik dacht: “hoe gaat dat dan met drie campingstoelen of de banken in de camper?” Tijn moet dan drie keer per dag eten en dat wordt natuurlijk een drama. Hij blijft niet rustig zitten en is met van alles bezig tijdens het eten. Iedereen met kinderen kent natuurlijk de Ikea-kinderstoel die je voor 10 euro kunt kopen. En we dachten: in Scandinavië is er op iedere hoek een Ikea. Dus we zijn langs een Ikea vlakbij Oslo gereden, hebben zo’n kinderstoel gekocht zodat we drie weken iedere avond gezellig samen konden eten. Tegelijkertijd hebben we ook wat speelgoed gekocht, omdat dat niet meekon in het vliegtuig. Dit is een hele goede keus geweest. Zelf andere mensen op de campings complimenteerden ons met deze aanpak.

Goed, de bestemming en de manier van reizen was dus besloten. Maar dan moet je nog bepalen welke route je gaat volgen. Op welke manier had je dat voorbereid?

Nou we hadden vooraf een soort van route uitgestippeld, waarbij we zowel Noorwegen als Zweden aan zouden doen. Vooraf hebben we die aan jou laten zien waarbij je daarna zei: “Hoeveel maanden ga je op vakantie?” Want we hadden een rondje dat zo’n beetje heel Zuid-Noorwegen en Zuid-Zweden besloeg. Gelukkig kwam jij daarna met een realistischer rondje wat ook de veelzijdigheid van Noorwegen zou tonen. Uiteindelijk zijn we ook niet in Zweden geweest maar in Noorwegen gebleven.

Het is in de praktijk ook gewoon zo dat je niet teveel reiskilometers moet plannen. Het is niet leuk om veel te moeten rijden en je gaat ook niet zo hard met een camper over de Noorse wegen. Er is heel veel te zien onderweg en dan is het fijn als je de ruimte hebt om heel veel te stoppen. En je vergist je ook, want heel Noorwegen is mooi, ieder hoekje en gaatje is mooi. Dus je amuseert je gedurende de hele route. Je hoeft niet van hoogtepunt naar hoogtepunt te rijden om een mooie route te hebben. Je rijdt constant langs waanzinnige meren, langs prachtige bossen en schitterende bergen.

Helemaal eens met wat je zegt. Dan ben ik wel benieuwd welke route jullie uiteindelijk ook daadwerkelijk hebben afgelegd?

We zijn na Oslo begonnen in Prestfoss. Deze camping daar het Nederlandse eigenaren en dat was wel handig gezien ons gebrek aan ervaring in het reizen met een camper. Na twee nachten zijn we doorgereden naar Geilo. Hier zijn we één nacht gebleven en toen een stukje doorgereden naar Hol. Hier kon je hele mooie wandelingen maken en hebben we een beetje kennisgemaakt met het hiken in Noorwegen. Daarna naar Flåm, natuurlijk een bekende plek en toen naar Skjolden aan het einde van het Sognjefjord.

Helaas is het in Flåm al begonnen met regenen en dat was nog steeds zo in Skjolden. Dus we hadden 4-5 dagen met regen. Het werd steeds kouder. Zo’n 8 graden en Tijn kon alleen nog maar in zijn regenpak naar buiten. En toen dachten we: “is dit nou de manier waarop we het land willen bezoeken?” Want je doet dan ook niet zo veel, omdat je niet 3 uur met een jochie van anderhalf in de regen naar buiten kan.

Dus toen dachten we, laten we het laatste deel van jouw route maar varen en hier later nog eens voor terugkomen, en terug naar de oostkust gaan. Daar was het namelijk beter weer. Zo zijn we met een tussenstop van twee dagen in Aurdal naar Hokksund gereden, vlakbij Oslo. Vanuit daar zijn we naar Nøtterøy gegaan en tot slot naar Rognstranda.

Vanaf het moment dat we de route omgooiden hebben we ook ons prioriteitenlijstje veranderd: het belangrijkste was het weer, daarna of er een leuke camping was en tot slot pas of er ook iets leuks te doen was. Maar die laatste garantie heb je eigenlijk altijd, er is altijd wel iets moois te zien. Uiteindelijk hebben we met deze route 1.300 kilometer gereden.

Met de camper naar Noorwegen: route
De route zoals Carlijn die uiteindelijk heeft afgelegd.

Fijn te horen dat de route eindelijk toch op z’n pootjes terecht is gekomen. Waar ik nog wel benieuwd naar ben is hoe je de reisafstand per etappe bepaalde? 

Dat is een beetje ontdekken. We hebben de hele reis 2,5 – 3 uur als richttijd aangehouden. We hebben één keer 4 uur gereden, maar dat was eigenlijk te lang. Je wordt dan zelf ook moe van het rijden met een camper.

Was het erg wennen, het rijden in met een camper?

Vooral de eerste paar dagen een beetje, maar het went snel. Op een gegeven moment weet je niet beter. Wat wel verstandig is om bij het inparkeren iemand uit te laten stappen om instructies te geven, dat maakt het een stuk makkelijker.

Hoe hebben jullie de campings waar jullie hebben gestaan uitgekozen?

Het is goed om te weten dat je bij iedere plaatjes niet heel veel keus hebt qua campings. Vaak maar twee of drie. We bekeken dan vaak de website om op die manier een beetje de sfeer te proeven en te zien welke faciliteiten er zijn. Daarna stuurden we vaak een mailtje met dat we er aan kwamen en of ze een plek konden reserveren. In de eerste week kon dat nog, maar daarna werd het juli en dat is samen met augustus het hoogseizoen. In die periode reserveren ze geen plekken, maar is het wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ze houden wel altijd rekening met short stay bezoekers voor campers en tenten. We hebben één keer gehad dat we niet terecht konden op een camping. We kregen toen wel meteen een tip voor een andere familiecamping vlakbij.

En wat maakt wat jou betreft een goede camping?

Vooral de ruimte op de camperplek. Soms stonden we best wel knus op de buren namelijk. We vonden het lekker als we een beetje gras voor onze deur hadden. En het sanitair: schone douches en toiletten. Negen van de tien campings hebben dat gewoon en vaak ook aparte ruimtes waar je met je kind kunt douchen. Met veel ruimte, een groot hokje, zodat dat allemaal makkelijk gaat. En in het tweede deel van de vakantie hebben we ook wat extra gelet op speelgelegenheid voor Tijn. Dan konden we zelf ook even comfortabel met een kop koffie op het bankje bij de speeltuin zitten.

Wat voor activiteiten hebben jullie daar allemaal gedaan? Je noemde eerder al het wandelen, maar was er nog meer?

Nou we wilden fietsen huren, en dat kan ook op heel veel plekken, maar altijd zonder kinderzitje en het zijn ook altijd mountainbikes. Het is natuurlijk geen doen om met Tijn in een draagzak op een mountainbike te zitten. Dat vonden we wel jammer, want daardoor was de actieradius wel echt beperkt. We konden zo’n twee uur achter elkaar met hem lopen en dat is natuurlijk niet zo lang.

Maar al met al was het prima. Het is prima om een paar uurtjes te lopen. Even te pauzeren met een kleedje, terug te komen op de camping en daar nog even te spelen of te zwemmen. Het is ook wel een modus waar je vanzelf inkomt.

Dan: de camper. Hoe ging dat? Maakte het je verwachtingen waar?

De camper was hartstikke mooi. We hadden er een die pas één jaar oud was. Hij had een lengte van 8 meter, dus dat is vrij groot. Voorin zat natuurlijk een tafel met twee vaste bankjes en stoelen die je om kunt draaien. Dan hadden we een keukentje, met drie pitten. De verhuurder had gezorgd dat we goede pannen hadden, dus dat was heel prettig. In de keuken zat ook een grote koelkast. We maakten daar steeds vrij simpele een- of tweepansgerchten.

Vervolgens had je het vaste bed, met ook een gordijntje ervoor, daar sliep Tijn. We hadden zijn campingbedje op het grote bed gezet. Als hij sliep konden wij het gordijntje dicht doen en zelf nog even een boekje lezen of een kop thee drinken in het andere deel van de camper. Achterin de camper hadden we over de hele breedte van de camper de badkamer, met toilet, een wastafel en een douche. Maar omdat we eigenlijk altijd douchten op de camping, hebben we dit voornamelijk gebruikt als washok om kleren te drogen. Onder het bed, en hier kon je ook van buiten bij komen, hadden we nog een soort van opslagruimte. Hier lagen de tuinstoelen en de tafel die we via de verhuurder hadden gekregen en onze tassen enzo.

Al met al is het me ongelofelijk meegevallen. Je hebt een redelijk kleine ruimte, maar die is heel praktisch ingericht met eindeloos veel kastjes en laatjes. Doordat het klein is, heb je best wel snel een systeem en heeft alles ook snel een plek. Alles is zo weer opgeruimd en daardoor was het prima te doen.

Vooraf wist je nog niet helemaal hoe het met Tijn zou gaan, hoe vond hij de camper?

Tijn was eerst heel erg enthousiast. Veel op onderzoek uit en heen en weer door de camper. Maar na 2-3 dagen was hij redelijk geacclimatiseerd. En de hele vakantie is hij enorm in z’n element geweest. Het is voor hem waanzinnig leuk om zo veel buiten te zijn en hij vond het lekker om z’n eigen hutje te hebben. Voor hem is het ook gewoon fijn dat we met z’n drieën de hele dag een beetje om elkaar heen draaien, spelletjes doen en buiten spelen in het gras. Wat wil je als kind nog meer?

Ook niet onbelangrijk bij een vakantie zijn de kosten. Zijn jullie ergens tegen onverwachte kostenposten gelopen?

Wat goed is om te realiseren is dat de kosten stiekem wel oplopen. We hadden verwacht dat de campings wat goedkoper zouden zijn, maar deze kostten tussen de 30 en de 50 euro, per nacht. Over een vakantie van 15-16 overnachtingen telt dat wel op. En de boodschappen zijn duur, maar tegelijkertijd wil je ook wel verse groente en fruit eten. Dus het is zeker geen budgetvakantie om met de camper naar Noorwegen te gaan, maar daar hadden we ook niet voor gekozen.

Wat een leuk een positief verhaal Carlijn! Tot slot: als je vijf tips zou moeten geven aan mensen die nog twijfelen of ze – al dan niet met jonge kinderen – met de camper naar Noorwegen zullen gaan, hoe zouden die tips dan luiden?

Tip 1 is: gewoon doen, ga alsjeblieft! Noorwegen is een hartstikke mooi land. Het is er goed georganiseerd, met hele vriendelijke mensen die je allemaal willen helpen. De faciliteiten zijn uitstekend, dus het kan echt. Het is een avontuur, maar het is heel leuk en ook in een scenario waarin je met z’n drieën of vieren met regen in een camper zit, vind je vanzelf je draai.

De tweede tip is om toch gewoon vanuit Nederland te vertrekken. Dit was een conclusie die we achteraf trokken. Omdat je dan thuis de camper kan inrichten, wat boodschappen kan inslaan, enzovoorts. Maar dan ook echt met de insteek dat de vakantie begint op het moment dat je de straat uitrijdt.  Ten derde zouden we dan ook zelf de fietsen meenemen. Want dat is wel het enige nadeel van een camper: als ie staat, dan ga je niet nog even een boodschapje halen.

Kijk ook goed naar je route. Realiseer je dat je niet de volledige potentie van de route kunt benutten. Er zijn misschien hele toffe bezienswaardigheden te zien, maar die zijn niet altijd realistisch met kleine kinderen. Dit heeft ons echter alleen maar nieuwsgieriger gemaakt en elkaar doen verzekeren om zeker een keer terug te gaan. Onder andere op deze website over Noorwegen vind je een mooi overzicht met de hoogtepunten en bezienswaardigheden in Noorwegen.

Tip 5: de kinderstoel, deze is echt onmisbaar. Neem hem vanuit huis mee, of koop hem zoals wij onderweg. En denk ook aan een kleed om op te spelen. Ook ideaal is een draagzak waar de kinderen in kunnen. Je hoeft geen kinderwagen of buggy mee te nemen, want er zijn nauwelijks wegen of paden waar dat handig is.

Veel dank voor dit interview Carlijn, hopelijk hebben de lezers van Opnaarnoorwegen.nl veel aan deze info om met de camper naar Noorwegen te gaan!

Extra informatie: met de camper naar Noorwegen

Heb je zelf nog nuttige toevoegingen aan dit artikel omdat je ook al een keer met de camper naar Noorwegen bent geweest? Deel deze dan als reactie hieronder!

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Kamperen in Noorwegen: een praktisch overzicht

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht