Dit artikel over de mooie dagwandeling in Noorwegen naar de top van de berg Saksa is geschreven door mijn vader, Gerard Dielessen. Zelf is hij ook een groot liefhebber en kenner van Noorwegen en schrijver van het boek ‘Zuid-Noorwegen: het land van de zon in de nacht – 30 dag- en meerdaagse wandelingen‘. Elders op deze website vind je een hoofdstuk uit deze gids: de wandeling naar de top van Skala.
Een beschrijving van de beklimming van de berg Saksa, in het westelijke Sunnmøre fjordengebied van Noorwegen, vind je niet zomaar. Saska wordt niet voor niets ook wel de ‘verborgen’ westkust hike genoemd. Ik kwam hem tegen in de ‘Outtt app’ en moet zeggen: wat een geweldige klim. En wat een fantastische uitzichten, eigenlijk al vanaf het begin van de bijna zeven kilometer route. De beschrijving in de app is kort, bondig en juist: Saksa is een berg in de Sunnmøre Alpen. Gesitueerd in Hjørungfjorden en biedt een geweldig 360 graden uitzicht op de fjorden en bergen rondom Saksa.
En zo is het.
Met stip in top-10
Na de beklimming staat de 1073 meter hoge Saksa (vertaald: schaar) direct met stip in mijn ‘Noorwegen bergen top tien’. De vergezichten zijn werkelijk adembenemend en kunnen concurreren met bijvoorbeeld de uitzichten bovenop de Skåla, Preikestolen, Besseggen, Gausta of Fannåraken.
De route begint bij het plaatsje Urke aan de Norangsfjord in het hart van Sunnmøre. Vanaf weg 60 Stranda – Hellesylt – Stryn te bereiken door de afslag naar weg 655 te nemen via Øye naar Urke. Of vanuit Østra door de ferry te nemen van Sæbo naar Leksne en dan naar Urke. Aan het begin van het Urkedalen is een parkeerplaats waar je dertig kronen (ongeveer 3 euro) moet deponeren in een daarvoor bestemde metalen bus en dan kan het feest werkelijk beginnen.
De klim naar de top van Saksa begint eerst rustig met gelijk al een fraai uitzicht over het Norangsfjord. De route is heel goed aangegeven. Door het bos is het pittig klimmen. Grote stappen naar boven. Zo nu en dan een glimp van het fjord en de karakteristieke berg Slogen. Deze top is de meest populaire bestemming van Sunnmøre. Slogen is 1569 meter hoog en ook vanaf de oevers van het fjord te bereiken.
De meeste mensen klimmen eerst naar Patchelhytta, overnachten daar en klimmen dan de volgende ochtend de laatste 500 meter naar boven. Slogen werd voor het eerst rond 1870 beklommen. De Engelse bergbeklimmer William C. Slingsby noemde Slogen aan het eind van de 19e eeuw ‘the prettiest peak in Norway’. Het karakteristieke Union Hotel in Oye heeft er sinds 1891 zijn bestaan aan te danken. Sindsdien een ontmoetingsplaats voor bergbeklimmers, schrijvers en andere kunstenaars. Op zich al een bezoek waard.
Sherpa’s in Noorwegen?
Samen met Kaya en onze hond Blanca klauteren wij door het dichte bos verder naar de top van Saksa. Hier en daar is de route aangenaam vergemakkelijkt door stenen trappen die door Nepalese sherpa’s in 2015 zijn aangelegd in samenwerking met de lokale vrijwilligers. Noorwegen en Nepal hebben al geruime tijd een uitwisselings- en ontwikkelingsprogramma. Sherpa’s leggen op de meest ongelooflijke plaatsen in de Noorse bergen trappen aan, waardoor het leven van de bergwandelaar er een stuk eenvoudiger op wordt. Wat een mooi project.
De eerste ruim 300 meter klimmen we, mede daardoor, in vlot tempo naar een schuilhutje (tevens toilet). Een mooie eerste rustplek. En al genieten van het uitzicht.
Iets verderop treffen we een heus berenhol, dat heel goed bewaard is gebleven. Gelukkig zijn de laatste bruine beren daar rond de vorige eeuwwisseling gesignaleerd en hoeven wij ons geen zorgen te maken. Het bos, of liever gezegd de begroeiing wordt opener en daarmee ook het uitzicht. We slingeren, niet al te steil, verder naar boven en zien dan ook de top van Saksa.
Steil richting de top
Bij een klein meertje pakken we onze tweede rustpauze zodat we de beklimming mooi in drieën delen. De laatste 400 meter zijn steil en op verschillende plaatsen is het oppassen geblazen en moet je geen last hebben van hoogtevrees. Ook hier weer stukken stenen trap. Blijft verbazingwekkend. Op een van de steilste stukken is een ketting langs de rotsen bevestigd waaraan je je kan vasthouden tijdens de klauterpartij. Hier heeft Blanca het moeilijk, want ondanks haar vier poten heeft ze toch wat hulp nodig. De klim naar Saksa vindt ze sowieso lastig, want de paar laatste honderden meters wil ze steeds uitrusten. Terwijl ze een paar dagen eerder, over het weliswaar veel vlakkere terrein van de Hardangervidda, toch moeiteloos een wandeling van 20 kilometer voltooide.
Wij zijn met z’n drieën de eersten van deze mooie julidag. Vlak voor de top worden we ingehaald door twee jonge Noorse meisjes. Mooi om te zien hoe de Noorse jeugd ook geniet van het al fraais wat hun land heeft te bieden.
Gelukkig hebben we voldoende water meegenomen. Onderweg kun je niet, zoals we gewend zijn in de Noorse bergen, water uit een rivier ‘tappen’. De zon brandt goed en de inspanningen maken dorstig. Ook voor de hond trouwens.
Na tweeëneenhalf uur bereiken we de top van Saksa. De twee Noorse jonge dames hebben zich prinsheerlijk geïnstalleerd. Het uitzicht is werkelijk adembenemend. Natuurlijk een geweldig uitzicht op Slogen in het Oosten. Voor ons zien we hoe Norangsfjorden zich afsplitst van Hjörungfjorfden. Het glinsterende diepblauwe water omsingelt als het ware de groene berg voor ons, die als een Amerikaanse gangsterhoed uit het water oprijst. In de verte beneden ook de Urke Camping, waarvan we in alle vroegte zijn vertrokken. In het Noorden de majestueuze bergen van Sunnmørsalpene.
En verder alleen de stilte.
Wafel als beloning
Saksa bestaat eigenlijk uit drie toppen op een rij. We overwegen even om naar de noordelijke en daarmee het hoogste punt van Saksa te klimmen. De meeste mensen beklimmen alleen de zuidelijke top en laten het daarbij. Wij uiteindelijk ook. We genieten ruim een half uur van het ongelooflijke panorama wanneer de eerste andere wandelaars de top bereiken. We zeggen tegen elkaar dat het heel verstandig is geweest om weer vroeg op pad te gaan. Want hoewel de Saksa een ‘verborgen berg’ is, komen we tijdens de afdaling toch tientallen mensen tegen die deze bergbeklimming ook hebben gevonden.
De afdaling gaat best soepel. Vlak onder de top wel uitkijken, want door de regen is het glad en uitglijden is hier niet verstandig. In nog geen twee uur staan we weer aan de voet van de berg. En een prachtige ervaring rijker uiteraard.
Toch is dit verhaal nog niet ten einde. Want bij de Saksa ervaring hoort ook dat je de beklimming afsluit met een vers gebakken Noorse wafel op het terras van het Urke Kai Kafe. Een bordje leert ons dat het café is gesitueerd in ‘Downtown Urke’. Gemakkelijk te vinden door vanaf de parkeerplaats over de brug na een paar honderd meter rechts af te slaan richting de oevers van Norangsfjorden. Dan loop je vanzelf tegen deze wereldplek aan. Op het terras aan het water heb je gratis uitzicht op die ietwat verscholen Saksa. Daarentegen wel Slogen vol in het vizier.
Karakteristiek van deze dagwandeling in Noorwegen
- Start- en eindpunt: Urke (Norangsfjorden, weg 655)
- Duur: 4 – 6 uur
- Moeilijkheidsgraad: Uitdagend
- Bijzonderheden: Voldoende drinken meenemen
- Gps-route: https://outtt.com/
Meer lezen over wandelen in Noorwegen?
Op deze site vind je nog een aantal interessante artikelen over wandelen en Noorwegen. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij: