Dat je met de boot naar Noorwegen kan is voor velen wel bekend, maar wist je dat je ook per trein naar Noorwegen kan reizen vanuit Nederland? Ondanks dat we deze trip zelf nog nooit hebben ondernomen, moeten we dit natuurlijk wel in kaart brengen. Dus op deze pagina wat meer informatie over hoe je met de trein in Noorwegen belandt. En of dat een goede optie is.

Helemaal met de trein naar Noorwegen of een trein en veerboot combi, beiden zijn goed mogelijk. We beginnen met de route die je aflegt als je helemaal met de trein naar Norwegen wil afreizen. We kiezen in dit geval voor eindbestemming Oslo, of beginbestemming als je vanuit daar je reis voortzet.

Route 1: van Nederland naar Noorwegen met de trein.

Route 1 – Halte 1: Trein naar Hamburg

Er is geen directe treinverbinding. Dus je reist via enkele overstappen naar Oslo. Halte 1 is de trein vanuit Nederland naar Hamburg. Voor deze trip kun je met de NS of via Bahn.de een ticket naar Hamburg kopen. Reis je met de trein vanuit Amsterdam? Dan ben je iets meer dan 5 uur onderweg, je reist dan richting Berlijn, maar hebt een overstap daarvoor, in Osnabruck waar je de trein pakt naar Hamburg Hbf.

Onderstaand zie je een voorbeeld van deze route bij NS international.

Route 1 – Halte 2: van Hamburg naar Kopenhagen

Stap of stop 2 van je reis. Vanaf Hamburg Hbf ga je voor de trein naar Kopenhagen. Hamburg zelf is overigens ook een leuke stad voor een tussenstop net als je volgende bestemming: Kopenhagen.

Vroeger ging de trein ook mee op de veerboot van Puttgarden naar Rodby, deze optie is komen te vervallen. De boot zelf vaart nog wel, maar vanwege de werkzaamheden en de inefficiëntie van de trein op de boot, is deze overtocht puur voor ander verkeer.

De nieuwe route is wellicht langer, maar wel met minder problemen. De trein van Hamburg naar Kopenhagen gaat tegenwoordig via Jutland en Odense naar Kopenhagen, een reis waar je 4,5 uur over doet. Tickets zijn verkrijgbaar voor zo’n 40 tot 50 euro op deze route.

Tickets voor deze treinreis, die tegenwoordig via de bruggenroute gaat, kun je kopen bij bahn.de, DSB (Danische Staatsbahnen) en tegenwoordig ook via NS international.

Welkom in Denemarken, Kopenhagen! Vanuit Kopenhagen kun je ervoor kiezen om de veerboot naar Oslo te pakken. Maar in deze route maken we de oversteek naar Malmö, maar dan met de trein!

Route 1 – Halte 3: van Kopenhagen naar Malmö naar Göteborg

Met de trein via weer een burg reizen we verder, in dit geval de welbekende Öresundbrug naar Malmö in Zweden. Malmö ligt behoorlijk zuidelijk in Zweden, en we moeten noordwaarts, richting Göteborg, maar eerst via de brug vanuit Denemarken naar Zweden dus.

Dat kan je bijvoorbeeld boeken via Oresundstag – deze treinmaatschappij brengt je niet alleen de brug over, maar ook verder vai Malmo direct door naar Göteborg. Ook deze tickets zijn los te boeken voor zo’n €40,-. Je kan eventueel met de bus, dat is iets goedkoper.

Route 1 – Halte 4: van Göteborg naar Oslo

Eenmaal aangekomen in Göteborg kun je vanuit Göteborg de trein naar Oslo pakken. Deze trein doet nog zo’n 3,5 uur over het laatste deel van je treinreis naar Noorwegen. Je kan met de trein (€60) of de bus, de bus is aanzienlijk goedkoper (€25,) en doet er ongeveer evenlang over. De trip van Amsterdam tot Göteborg kun je overigens ook via NS International boeken. Het stuk van van Göteborg naar Oslo boek je wel o.a. via SJ.se, Oresundstag of bijvoorbeeld Omio.

Maar het kan ook anders dan via Nederland – Duitsland – Denemarken en Zweden naar Noorwegen: namelijk de veerboot met de trein combineren.

Route 2: trein en veerboot naar Noorwegen

Het begin van deze trip is hetzelfde: we gaan naar Duitsland. Je hebt hier echter meerdere alternatieven. Je kan via Duitsland direct naar Noorwegen: via Kiel naar Oslo. Je kan er ook voor kiezen om via Denemarken naar Noorwegen te reizen. Dan zou het gaat om ofwel de route van (1) Frederikshavn naar Oslo, die van (2) Kopenhagen naar Oslo of één van de veerboten vanuit (3) Hirtshals naar Noorwegen, mocht je dan naar Oslo willen dan pak je in Hirtshals nog een keer de trein naar Oslo.

Route 2 optie 1: trein naar Kiel, veerboot naar Oslo.

Waarschijnlijk de meest comfortabele trein en ferrycombi richting Oslo. Vanuit Amsterdam ben je met 2 overstappen in Kiel. Je pakt in dit geval de IC riching Berlijn, via een overstap in Osnabruck en Hamburg kom je dan in Kiel in Noord-Duitsland aan. Deze trip naar Kiel doet er zo’n 6,5 uur over en vanaf daar kun je mee varen met de Color Line boten tussen Kiel en Oslo. Dit is meer een cruise-ervaring dan een typische veerboot. Dit is met overnachting aan boord en je bent voor deze overtocht ook nog eens 20 uur kwijt

Color Fantasy veerboot naar Olso
Color Fantasy veerboot naar Olso

Route 2 optie 2: via Hamburg naar Kopenhagen en dan naar Olso met de veerboot.

Voor deze optie kun je het reisschema van Route 1 pakken, tot en met Kopenhagen dan, want vanaf daar pak je met deze route de veerboot vanuit Kopenhagen naar Oslo. Je reist dus vanuit Nederland eerst naar Hamburg en dan naar Kopenhagen met de trein. En vanuit hier pak je de veerboot – of eerst een paar dagen Kopenhagen – naar Oslo.

DFDS vaart op deze route – ook deze overtocht duurt lang (19 uur) maar dat is wellicht juist een pre want een unieke ervaring en lekker comfortabel.

Route 2 optie 3: trein naar Frederikshavn en Oslo

Vanuit Frederikshavn gaat er ook een veerboot naar Oslo. Maar kan je met de trein in Frederikshavn komen? Wel als je daar 5 overstappen voor over hebt. Als je kiest voor deze route, reis je eerst vanuit Nederland naar (1) Osnabruck (+/- 3 uur), daar stap je over naar (2) Hamburg, vanaf Hamburg naar (3) Flensburg en vanuit daar door naar Fredericia (4) om dan nog een keer over te stappen in (5) Aalborg naar eindbestemming Frederikshavn. Om daar de veerboot te pakken naar Oslo. Want ons betreft niet de meest ideale route 🙂 We zagen via een treinvergelijker dat dit wel maar €100,- zou kosten.

Route 2 optie 4: trein naar Hirtshals – boot naar Noorwegen

Ook dit kan! Maar wederom is dit veel onhandiger dan we hadden verwacht. De snelste trein is zo’n 14 uur onderweg en dat kost je slechts €95,-. De kanttekening? 8 overstappen. Wil je minder overstappen? Dat kan ook, je kunt er ook met 5 keer overstappen komen maar dan ben je ook direct zo’n 5 uur langer onderweg.

Er is een treinroute via Groningen-Bremen-Hamburg-Kolding-Hirtshals of via Osnabruck, Hamburg, Kolding en Aalborg naar Hirtshals. Natuurlijk zijn het wel flinke stukken dus je kunt tussen het overstappen wel even uitrusten 😉

Vanuit Hirtshals gaan er vervolgens boten naar onder meer Kristiansand, Bergen, Stavanger en Larvik. Wil je naar Oslo dan is de boot naar Larvik of Kristiansand het beste idee.

Hoe boek je de trein naar Noorwegen

Hoe te boeken? Je kan best een aanzienlijk deel van de reis in veel gevallen boeken via NS international of Deutsche Bahn. De rest kun je onder meer vergelijken via OMIO of the Trainline. En de veerboten kun je direct bij DFDS, Color Line of bij Direct Ferries boeken. Als je meer wil weten over de mogelijkheden om per veerboot naar Noorwegen af te reizen kun je ook dit artikel nog raadplegen.