Om de kosten voor de vele wegen, bruggen en tunnels te financieren zijn er veel tolwegen in Noorwegen. Het is goed om je dit vooraf te realiseren, omdat het van invloed is op de kosten van jouw vakantie. En daarnaast kun je wat praktische zaken regelen om het betalen van de tol zo gemakkelijk mogelijk te maken. In dit artikel lees je daarom alles wat je moet wegen over tolwegen in Noorwegen.

Waar moet je tol betalen?

Het antwoord op deze vraag zou bijna kunnen zijn: waar niet? Dat is een beetje overdreven, maar veel scheelt het niet. De Noorse infrastructuur is imponerend, zeker als je bedenkt met welk ruw terrein de wegen-, bruggen- en tunnelbouwers te maken hebben. De kosten voor als deze projecten zijn immens, dus is het niet vreemd dat de Noorse overheid door middel van tol de investering probeert terug te verdienen.

Tolwegen in Noorwegen: hoofdwegen

Op veel hoofdwegen – en voor doorgang in de tunnels op die hoofdwegen – wordt tol geheven. Indien dit het geval is, staat dat duidelijk aangegeven op borden langs de wegen. De kosten bedragen vaak enkele euro’s, dus dat lijkt wel mee te vallen. Maar gedurende vakantie van een paar weken, loopt de teller toch wel behoorlijk op. Het is tegenwoordig op bijna alle hoofdwegen gelukkig niet meer nodig om tol op de ouderwetse manier te betalen. Dus geen tolstations waar je moet stoppen om contant geld in een automaat te werpen.

In plaats daarvan worden de kosten automatisch doorberekend doordat het kenteken van jouw auto met camera wordt gescand. De betaling voor tolwegen in Noorwegen kun je vervolgens op een paar manieren regelen:

Vooraf registeren

Via de website Autopass.no (ook beschikbaar in Engels en Duits) kun je jouw kenteken vooraf je aan jouw reis begint registeren. Dit heeft als voordeel dat je tijdens je reis kunt inloggen op deze website en zo inzicht kan krijgen in de tol die je moet gaan betalen. Voor daadwerkelijke kosten krijg je enkele maanden na het passeren van de tolstations een rekening opgestuurd.

Geen registratie vooraf

Vooraf registreren is echter niet per se nodig. Je kunt bij de tolstations gewoon doorrijden en ook dan wordt jouw kenteken gescand. Vervolgens krijg je ook op deze manier enkele maanden later de rekening. ‘Nadeel’ bij deze optie is dus alleen dat je geen online inzage hebt in hoe de kosten zijn opgebouwd.

EasyGo

Ga je niet alleen op vakantie naar Noorwegen, maar ook naar Denemarken en Zweden? Dan is het EasyGo systeem wellicht het bekijken waard. Via het EasyGo systeem krijg je een apparaatje achter je vooruit waarmee je bij tolstations automatisch herkend wordt. Voordeel is dat het systeem ook wordt gebruikt bij de veerdiensten tussen Duitsland en Denemarken. Meer info vind je hier: https://easygo.com/en. Zelf heb ik overigens geen ervaring met dit systeem, dus ik zou niet kunnen zeggen hoe goed het daadwerkelijk werkt.

Vrijstelling

Indien je beschikt over een gehandicaptenkaart, kun je een vrijstelling voor de tolwegen in Noorwegen krijgen. Je kunt deze aanvragen via de volgende website: fjellinjen.no/private/autopass/hc-card. En ook als je rijdt met een voertuig op waterstof of elektriciteit kun je ontheffing aanvragen. Je moet dan jouw voertuig aanmelden via: fjellinjen.no/private/autopass/order-autopass.

Tolwegen in Noorwegen

Noren zijn soms zéér inventief bij het aanleggen van hun wegen.. – Photocredit: Samuel Taipale / Taipalebrothers.

Lokale wegen

Ook op wegen die wat buiten de gebaande paden liggen, komt het voor dat je tol moet betalen. Hier is de techniek in veel gevallen nog een stuk minder goed geregeld. Vooral bij bergpassen of bij wegen die je met de auto bovenaan een berg kunnen brengen zul je een ouderwetse slagboom tegen kunnen komen die pas opengaat als je wat geld inwerpt. Deze wegen zijn af en toe zelfs onverhard en de beheerders van deze wegen hebben dit geld hard nodig om de route begaanbaar te houden. Het is dus verstandig om wat kronen in de auto te bewaren als je van plan bent om van de hoofdroutes af te wijken.

Tolwegen in Noorwegen

Het wegennetwerk van Noorwegen kent ook veel onverharde wegen. Tolbetalen is hier vaak nodig, maar je komt er wel mee op de meest prachtige plekken – Photocredit: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Tolheffing bij toegang tot steden

Voor toegang de stadskern van enkele van de grootste steden in Noorwegen moet je ook tol betalen. Dit geldt onder andere voor Oslo, Bergen, Kristiansand en Trondheim.

Betalen voor veerpontjes

Tol in Noorwegen beperkt zich niet tot slechts de wegen. Zo kent het land ook enorm veel veerpontjes. Vooral als je je wilt verplaatsen in het fjordengebied, ontkom je er niet aan om soms de boot te nemen. Het alternatief is namelijk uren omrijden.. De veerpontjes varen af en aan waardoor de wachttijden vaak niet meer dan een half uurtje zijn. Elders op deze website vind je een heel artikel geweid aan veerpontjes in Noorwegen.

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Waarom je écht naar Noorwegen op vakantie moet!

Hoe duur is Noorwegen?

Hoe is het weer in Noorwegen? 

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht

Over de Besseggen: een verslag van de populairste wandeltocht van Noorwegen