Noorwegen kent talloze musea de die moeite waard zijn om te bezoeken. Of je nu wilt dwalen door talloze prachtige kunstmusea of alles wilt weten over de Noorse poolexpedities, er is voor ieder wat wils! Ik zocht voor jullie uit welke musea je absoluut niet mag missen.

Fram Museum

Het Fram museum is een museum in Oslo waarin je alles komt te weten over de Noorse poolexpedities. Het museum is vernoemd naar het beroemde schip ‘Fram’ dat in 1893 verschillende tochten maakte naar de Noord- en Zuidpool. Je kunt het hele schip van boven tot onder bekijken en ook vind je er diverse instrumenten die de ontdekkingsreizigers gebruikten tijdens hun expedities. In het museum worden verschillende poolexpedities belicht waaronder de bekende expeditie van de Nobelprijswinner Fridtjof Nansen. Deze ontdekkingsreiziger voer de Fram naar de Noordpool en trachtte op skis de Noordpool over te steken. Deze en diverse andere ontdekkingsexpedities zijn door een fototentoonstellingen goed weergegeven. Om de polar experience compleet te maken beschikt het museum over een grote collectie van opgezette dieren uit de poolgebieden. Kortom: genoeg te zien!

INFORMATIE

 • Website: Fram Museum
 • Toegangsprijs: 140 kronen
 • Openingstijden: elke dag 10:00-17:00

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen

Vikingskipshuset

Een ander historisch museum in Oslo is het Vikingskipshuset, oftewel het Vikingschiphuis. In dit museum worden de 3 beste bewaarde Vikingschepen (de Gokstad, Tune en Oseberg) ter wereld tentoongesteld. De schepen zijn gevonden in scheepsgraven op diverse locaties in Noorwegen en dateren uit 800 en 900 voor Christus. Naast de drie indrukwekkende schepen zijn er in het museum diverse andere voorwerpen uit de Vikingtijd te bewonderen.

Let op! Wees er snel bij want vanaf 1 oktober 2021 is het museum tot 2025 gesloten in verband met renovatie.

INFORMATIE

 • Website: Vikingskiphuset
 • Toegangsprijs: 120 kronen, kinderen tot 18 jaar gratis
 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag 10:00-17:00

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen

Norsk Folkemuseum

Het Noorse volksmuseum op het schiereiland Bygdøy in Oslo is een groot openlucht museum dat laat zien hoe de Noorse bevolking van 1500 tot heden leefden. Het Norsk Folkemuseum kent 155 verschillende bouwwerken die een goed beeld vormen van de Noorse architectuur uit verschillende regio’s in diverse perioden. Het museum neemt je mee naar boerderijen op het plattenland, statige huizen in de stad en naar het hoogtepunt van het museum: De Staafkerk van Gol, een Noorse kerk uit de dertiende eeuw. Naast de bouwwerken zijn er in de zomer diverse activiteiten gepland zoals volksdansen, muziekpresentaties en demonstraties van ambachtelijke beroepen.

INFORMATIE

 • Website: Norsk Folkemuseum
 • Toegangsprijs: 180 kronen
 • Openingstijden: elke dag 10:00-17:00

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen

Nasjonalgalleriet

Het Nationaal museum voor Kunst, Architectuur en Design is een Noors Staatsmuseum en is gevestigd in Oslo. Het Nasjonalgalleriet, een onderdeel van het Nationaal museum, is het belangrijkste kunstmuseum van de stad en beschikt over Noorwegens grootste openbare collectie schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken vanaf de oudheid tot 1950. Het museum kent een grote collectie van Noorse kunstenaars waaronder diverse werken van Noorwegens nationale trots Edvard Munch. Daarnaast vind je in het museum ook diverse schilderijen van beroemde internationale kunstenaars als Picasso, Van Gogh, en Monet.

Let op! Noorwegen krijgt een nieuw Nationaal museum dat haar deuren opent op 22 juni 2022. Momenteel zijn er maar enkele locaties van het museum toegankelijk voor bezoekers.

INFORMATIE

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en het laatste nieuws over de opening van het nieuwe Nationale museum.

Munch Museum

Mocht je niet genoeg kunnen krijgen van het werk van Edvard Munch, dan kun je je hart  ophalen in het museum dat volledig in het teken staat van Noorwegens bekendste kunstenaar: het Munch Museet. Munch maakte zo’n 1100 schilderijen, 3000 tekeningen en 15000 grafische studies waarin hij zich vooral richtte op het vastleggen van menselijke emoties in felle kleuren. Zijn beroemdste werk ‘De Schreeuw’ waarin een persoon met zijn handen de oren bedekt en de mond wagenwijd opent, beeld de emotie angst uit. De persoon op het doek kreeg zelfs een eigen emoji!

Let op! Het nieuwe Munch museum opent op 22 oktober 2021. Tickets zijn vanaf september verkrijgbaar.

INFORMATIE

 • Website: Munch Museet
 • Toegangsprijs: 60 kronen, kinderen tot 19 jaar gratis
 • Openingstijden: elke dag 11:00-16:00, dinsdag tot vrijdag 11:00- 20:00

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen

Kon-Tiki Museum

Het Kon-Tiki museum is een museum dat gewijd is aan de expedities van Thor Heyerdahl, een Noorse antropoloog die wilde bewijzen dat oude culturen ooit met elkaar in contact zijn geweest. Zo ontdekte hij onder andere dat de piramides op het Spaanse eiland Tenerife gelijkenis vertonen met de piramides van de Maya’s in Mexico. Met zijn vlot de Kon Tiki, dat volledig afhankelijk was van de zeestroming en de wind, voer hij van Peru naar Polynesië. Om aan te tonen dat de oude Egyptenaren mogelijk de Atlantische oceaan zijn overgestoken, bouwde hij een boot van papyrus. Zowel de papyrusboot als het vlot zijn te bewonderen in het museum. De theorieën van Heyerdahl worden door de officiële wetenschap niet serieus genomen, maar avontuurlijke expedities van Thor zijn de moeite waard om je in te verdiepen. Daarbij is het Kon-Tiki erg leuk om met kinderen te bezoeken!

INFORMATIE

 • Website: Kon-Tiki Museum
 • Toegangsprijs: 140 kronen, kinderen 50 kronen
 • Openingstijden: elke dag 11:00-17:00

Raadpleeg de website voor de actuele openingstijden en toegangsprijzen