De combinatie van water en bergen is één van de kenmerken dat Noorwegen zo schitterend maakt. Met name in het fjordengebied rijzen de bergen soms honderden meters bijna loodrecht uit het water omhoog. Prachtig! Bijkomend gevolg is echter wel dat het een behoorlijke uitdaging is om het wegennetwerk efficiënt aan te leggen. En hoewel er meer en meer bruggen en tunnels worden aangelegd, ontkomen vakantiegangers er niet aan om met regelmaat ook een veerpont over een fjord te moeten nemen. In dit artikel leg ik uit wat je kunt verwachten bij de diverse pontjes in Noorwegen.

Waar vind ik een overzicht van pontjes in Noorwegen?

Noorwegen kent tientallen pontjes die je een oversteek over een fjord bieden. Gelukkig beschikken de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de exploitatie van de pontjes over goede websites. Op deze websites vind je alle informatie: locatie van de oversteek, spoorboekje en kosten. Veel informatie is hierbij in het Engels te raadplegen. De belangrijkste websites zijn:

Praktische informatie

Als je voor de eerste keer naar Noorwegen gaat, kan ik me voorstellen dat het idee om diverse pontjes te moeten nemen wat spannend is. Want hoe gaat het precies in zijn werk?

Duratie

Laat ik beginnen met de duur van een overtocht. De lengte verschilt natuurlijk per oversteek, maar de meeste pontjes in Noorwegen brengen je in zo’n 15-30 minuten naar de overkant. Uiteraard zijn er ook kortere (enkele minuten) en langere oversteken (meer dan 60 minuten). Bovengenoemde websites vertellen je exact hoe lang iedere oversteek duurt.

Kosten en betalen

Het is mogelijk om vooraf tickets te bestellen voor ieder pontjes in Noorwegen. Als je al precies weet welke pontjes je gaat nemen, kan dit handig zijn. Maar gezien veel vakantiegangers per dag zullen bepalen wat ze die dag gaan doen, zal dit niet altijd kunnen. Gelukkig kun je gewoon ter plekke betalen. Bij de afvaart van een pontje wordt het verkeer vaak voor verkeersregelaars in rijen opgesteld. Vervolgens komen deze verkeersregelaars naar iedere auto toe voor de betaling. Dit kan contant, maar tegenwoordig vaak ook per pin of creditcard. Vergeet niet aan te geven of je een enkele reis of retour wil.

De lengte van de oversteek bepaalt hoe duur die is. Daarnaast worden er vaak extra kosten gerekend voor meerdere personen én de lengte van het voertuig waarmee je oversteekt. Dus personenauto’s kosten minder dan caravans en campers. Voor een korte oversteek betaal je niet meer dan 10 euro enkele reis, maar langere oversteken kunnen in de tientallen euro’s lopen. Het is goed om je dit te realiseren en ook mee te nemen in het budget voor je vakantie naar Noorwegen. Want als je een paar weken in Noorwegen verblijft en meerdere pontjes moet nemen, kan het bedrag wat je daaraan kwijt bent behoorlijk oplopen.

Hoe werkt het met vertrektijden?

Ieder pontje in Noorwegen werkt met een eigen vaarschema. Maar zeker in het hoogseizoen komt het er op neer dat de pontjes gewoon af en aan varen. Op de drukste oversteken soms zelfs met twee boten tegelijk. Ben je net te laat? Dan is het een kwestie van eventjes wachten tot de veerboot weer terug is.

Goed om te weten is ook dat niet vanzelfsprekend is dat een pontje tot laat op de avond operationeel is. Verwacht je na 18.00 nog een pontje te moeten nemen? Check dan goed of dit wel kan. Dit kan je namelijk meer dan een uur omrijden besparen. De meeste pontjes vanaf vroeg op de ochtend operationeel.

Wat kun je aan boord doen van pontjes in Noorwegen?

Eenmaal aan boord is het in de meeste gevallen toegestaan om je auto te verlaten. Dit staat dan duidelijk aangegeven. Mijn advies is om dit (met goed weer) altijd even te doen. Noorwegen vanaf het water ziet er namelijk altijd prachtig uit. Pak dus deze kans om van het uitzicht te genieten! Soms wordt er tijdens de overtocht een bandje over de luidsprekers afgespeeld die je wat vertellen over de omgeving. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het pontje over het populaire Geirangerfjord tussen Hellesylt en Geiranger. De hoofdfoto bovenaan dit artikel is genomen op deze oversteek.

Vaak hebben deze boten ook een klein cafetaria waar je wat eenvoudige snack en drinken kunt kopen. En, bij pontjes die wat langer duren, zijn er zitplekken op het dek. Het moment waarop je weer terug naar je auto moet, wordt als je bijna bij het eindpunt bent keurig omgeroepen.

Andere type pontjes

Hierboven heb ik me met name gericht op pontjes in Noorwegen die je helpen om van A naar B te komen. Er zijn echter nog talloze andere manieren om je over het water te verplaatsen. Denk hierbij aan pontjes die je over grotere meren dieper in de natuur brengen. Voorbeelden hiervan zijn de pontjes over het Gjendemeer zodat je de Besseggen-tocht kunt volbrengen of de boot over het Rondvatnet in Rondane die je diep in het woeste berggebied Rondane brengen.

Daarnaast kennen de meeste aan het water gelegen grotere steden pontjes of veerboten in diverse vormen: over het Oslofjord, rondom Bergen of bij Alesund. Het gaat te ver om ze hier allemaal te beschrijven, maar met wat zoekwerk via Google vind je over het algemeen alle informatie die je nodig hebt.

De M/S Bitihorn vervoert natuurliefhebbers over het bergmeer Bygdin, gelegen op bijna 1.100 meter hoogte. Fotocredit: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com.

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden?Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Wintersport in Noorwegen: wat zijn de mogelijkheden?

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht