Hoewel deze website met name informatie bevat over een zomervakantie naar Noorwegen, is Noorwegen ook bij uitstek een wintersport land. In dit artikel lees je daarom de belangrijkste dingen die je moet weten over een wintersport in Noorwegen!

Noorwegen en wintersport gaan hand in hand. Door de noordelijke ligging zijn de winters lang, koud en sneeuwzeker. Deze omstandigheden dwongen de Noren om zich aan te passen en zo werden zij bijvoorbeeld de uitvinders van de ski zoals we die nu kennen. Maar ook bewegingsvormen als schaatsen en langlaufen zijn verre van vreemd voor de Noren. Niet voor niets dus dat Noorwegen op de Olympische Winterspelen altijd tot de grootste gouddelvers hoort!

Toch kijken bijna alle Nederlanders bij het plannen van hun wintersport vooral naar het zuiden en trekken ze naar de Alpenbestemmingen in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Uitstekende bestemmingen natuurlijk, maar een wintersport in Noorwegen heeft meer te bieden dan je misschien denkt.

Wintersport in Noorwegen: ongeëvenaarde sneeuwzekerheid

Misschien wel het grootste voordeel van wintersport in Noorwegen is de sneeuwzekerheid. Waar het in de Alpen soms wel eens spannend is of er (genoeg) sneeuw ligt, is dit in Noorwegen zeker niet het geval. Ook al reiken de meeste skigebieden niet veel hoger dan 1.200 meter hoogte, er ligt eigenlijk altijd sneeuw. De eerste vlokken vallen al vroeg in het najaar en vanaf november gaan de meeste skigebieden al open. Het seizoen loopt vervolgens lang door tot diep in het voorjaar.

Beste periode om op wintersport in Noorwegen te gaan?

De combinatie van de grote sneeuwzekerheid en de noordelijke ligging van het land maakt dat het ideale seizoen voor een wintersport in Noorwegen net wat anders is dan in de Alpen. Al heel vroeg in de winter kun je naar de sneeuw in Noorwegen, maar het is wel goed om je realiseren dat de dagen dan behoorlijk kort zijn. De zon komt laat op en gaat vroeg (rond 15.00 uur) weer onder. Daarbij kunnen de temperaturen echt serieus laag zijn. De echte wintersport die-hards halen hun schouders hier misschien over op, maar voor de rest van ons is dit wellicht niet ideaal.

De beste periode om op wintersport in Noorwegen te gaan is later in het seizoen. Maart, april en zelfs mei zijn ideale maanden. De dagen zijn lang, de zon staat hoog, de temperaturen zijn prettig én er ligt ook in deze periode nog meer dan voldoende sneeuw.

Vliegen is de beste manier van reizen

Elders op deze website beschrijf ik uitgebreid de mogelijkheden om naar Noorwegen te reizen: met de auto, of met de ferry. Voor een zomervakantie die vaak twee weken of langer duurt, zijn dit ideale opties. Maar voor een wintersport van een (kleine) week kost je dit eigenlijk teveel reistijd. Daarom kiezen veruit de meeste mensen die op wintersport in Noorwegen gaan om naar Noorwegen te vliegen.

Vanuit Amsterdam vlieg je in meerdere keren per dag in 1.5 uur naar Oslo. En vanuit Oslo zijn de grootste skigebieden in Noorwegen in een paar uur te bereiken. Op deze manier ben je dus in één dag op de plek van bestemming. Vanaf het vliegveld zijn er goede busverbindingen naar alle gebieden, maar een auto huren is natuurlijk ook een optie. Hou er in dat laatste geval wel rekening mee dat je dan zelf door soms uitdagende winterse omstandigheden moet rijden.

Meer weten over vliegen naar Noorwegen? Lees dan elders op de site dit artikel.

Boeken via reisorganisaties biedt gemak

Hoewel je een wintersport in Noorwegen prima zelf kunt organiseren, is het wellicht de moeite waard om eens te kijken in het aanbod van de verschillende reisorganisaties. Vaak bieden zij pakketten waarmee je reis (vliegen en auto/bus), hotel of appartement en skipas in één keer kunt boeken. Zeker voor de onervaren Noorwegenganger is dit het overwegen waard. Grotere reisorganisaties die wintersporten in Noorwegen aanbieden zijn TUI, ANWB, Oad en Buro Scanrit.

Hoe onderscheid een wintersport in Noorwegen zich?

In Noorwegen gaat een wintersport er net wat anders aan toe dan in de Alpen. En omdat een skivakantie in de Alpen toch bekend is voor de meeste wintersporters, is het goed om dit als vergelijking te nemen. Hieronder lees je belangrijkste verschillen (naast het hierboven genoemde net iets andere wintersportseizoen in Noorwegen).

Skigebieden in Noorwegen zijn knusser

Het grootste skigebied van Noorwegen, gelegen in Trysil, kent zo’n 70 kilometer aan pistes. Een mooi totaal, maar het valt in het niet bij sommige van de enorme gebieden in de Alpen met soms honderden kilometers aan pistes. Dit betekent ook dat je in Noorwegen geen ’tochten’ kan maken zoals sommige Alpengebieden waarbij je in één dag van dorp naar dorp skiet en geen piste twee keer hoeft te doen.

Voor de echt fanatieke wintersporter is dit goed om je te realiseren om teleurstellingen te voorkomen. Maar voor het merendeel van de wintersporters zijn de Noorse gebieden prima geschikt en door hun beperkte grootte overzichtelijk maar toch uitdagend.

Op de website VakantieNaarNoorwegen vind je een overzicht van alle skigebieden in Noorwegen met alle details per gebied.

Niet druk

Waar je in de Alpen in de kerst- en voorjaarsvakanties soms lang bij de liften moet wachten en je over drukke pistes moet zien te navigeren, is hier in Noorwegen nauwelijks sprake van. Wintersport in Noorwegen is nog tamelijk onontdekt door niet-Noren, met alle voordelen van dien. Wachttijden zijn zeer beperkt en op de pistes gaat het er gemoedelijk aan toe.

Ideaal voor families

Bovenstaande twee punten bij elkaar maken dat wintersport in Noorwegen heel erg geschikt is voor families met (jonge) kinderen. Je raakt elkaar niet te snel kwijt doordat de skigebieden overzichtelijk zijn en kinderen kunnen in relatieve rust leren skiën.

Minder après-ski 

Is de wintersport voor jou vooral een excuus om de gezelligheid in de après-ski barren op te zoeken? Dan ben je echt veel beter af in de Alpen. Voor de Noren is après-ski echt nog een onbekend fenomeen. En op de zeldzame plekken waar je na afloop van een dag in de sneeuw iets kunt drinken, zijn de prijzen voor de alcoholische dranken aanzienlijk

>> Meer weten over alcohol in Noorwegen? Lees dan dit artikel. <<

Weinig pisterestaurants

Net als bij de après-ski is het bij een wintersport in Noorwegen ook niet heel gebruikelijk om in restaurants op de piste te kunnen eten. De Noren nemen liever hun eigen proviand mee en eten dit op de piste op. Wel zijn er bij de meeste skigebieden hutten, of kantines, met picknicktafels waar je even de warmte op kunt zoeken en je lunch kunt nuttigen. Soms bevatten deze hutten een magnetron om meegebracht eten op te warmen, of zelfs een barbecue.

Dit alles wil niet zeggen dat er helemaal geen restaurants op de piste te vinden zijn, alleen veel minder dan in de Alpen en ook zeker prijziger dan je daar wellicht gewend bent.

Prijzen skipas min of meer vergelijkbaar met de Alpen

Voor de meeste skigebieden betaal je zo’n 200 – 250 euro voor een skipas voor één week. Dit komt grofweg overeen met de meeste gebieden in de Alpen. Wel zijn de skigebieden in de Alpen gemiddeld een stuk groter, dus krijg je daar meer piste voor je geld. Hou er wel rekening mee dat zaken als accommodatie, eten en drinken in horecagelegenheden en de boodschappen duurder zijn dan in Nederland.

>> Wil je meer weten over hoe duur Noorwegen is? Lees dan dit artikel.

Wintersport in Noorwegen: méér dan alleen skiën

Dit artikel heeft zich met name gericht op wintersport in Noorwegen met en focus op skiën (of snowboarden). Maar eigenlijk doe ik het land daarmee tekort. Er is namelijk zoveel meer te doen in de winter in Noorwegen. Het precieze aanbod hangt af van regio waar je naartoe gaat, maar denk hierbij aan:

  • Sneeuwwandelen
  • Een tocht met sledehonden
  • Uitgestrekte loipes om op te langlaufen
  • Grote bevorren meren om op te schaatsen
  • Een toertocht op ski’s door de bergen, eventueel van hut naar hut
  • Excursies op een sneeuwscooter
  • Zien van het Noorderlicht

Kortom, ook als skiën of snowboarden niets voor jou is dan nog heeft een wintersport in Noorwegen meer dan genoeg te bieden!

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Kamperen in Noorwegen: een praktisch overzicht

Tien handige dingen om mee te nemen naar Noorwegen

Wat zijn goede reisgidsen voor Noorwegen?

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Hoe is het weer in Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht