Noorwegen is als vakantiebestemming vooral bekend bij wandelaars, vissers, wintersporters, klimmers, enzovoorts. Maar dat je ook prima kunt fietsen in Noorwegen is wat minder bekend. Ben je echter een fanatieke (race)fietser? Dan is Noorwegen een prachtige bestemming als alternatief voor bijvoorbeeld de Alpen, Dolomieten of Pyreneeën.

Credit voor hoofdfoto bij dit artikel: Mattias Fredriksson/visitnorway.com

Net zoals de bekende fietsbestemmingen biedt Noorwegen alles wat je zoekt: schitterende vergezichten, lange klimmen met enorm veel hoogtemeters of juist korte en steile pukkels en over het algemeen een goed wegdek. Toch heeft Noorwegen als fietsland ook pluspunten ten opzichte van de andere bestemmingen.

Wat maakt fietsen in Noorwegen uniek?

Qua absolute hoogte kom je in Noorwegen natuurlijk niet zo hoog als in Midden-Europa, waar je tot over 2.500 meter boven zeeniveau kan komen met de racefiets. En zelfs nog veel hoger met de mountainbike. Maar, in Noorwegen begin je over het algemeen veel lager. Soms zelfs op zeeniveau! Dit betekent dat je vanaf bijvoorbeeld een schitterend fjord door de bossen langzaam tot boven de boomgrens kan klimmen en in de sneeuwvelden met uitzicht op gletsjers kan eindigen. Een werkelijk prachtig voorbeeld hiervan is de klim naar Dalsnibba (1.476m) vanaf het Geirangerfjord:

Wat in het filmpje ook duidelijk wordt is dat je in de zomer tot heel laat daglicht hebt. Dit is vooral goed nieuws voor ouders met kinderen: die kunnen er ’s avond na bedtijd namelijk nog prima even op uit trekken. Maar het biedt ook andere voordelen: doorgaans is er dan nauwelijks meer verkeer op de weg en de laagstaande zon maakt de natuur nóg mooier dan normaal al het geval is.

Waar moet je op letten?

Er zijn echter ook een paar zaken die je in het achterhoofd moet houden als je gaat fietsen in Noorwegen.

Tunnels

Noorwegen telt duizenden tunnels die ervoor zorgen dat verkeer zich zo snel mogelijk kan verplaatsen. De meeste van deze tunnels zijn te onveilig om met de fiets doorheen te fietsen. Ze kunnen onverlicht zijn, zeer smal, kilometers lang, een slecht wegdek hebben of een combinatie hiervan. Geen pretje dus. Hou hier dus goed rekening mee bij het plannen van een rit! Gebruik Google Maps om tunnels te herkennen:

Fietsen in Noorwegen - tunnels

Google Maps maakt het vrij eenvoudig tunnels te herkennen, zoals hier.

In sommige gevallen loopt er parallel aan de tunnel nog een stukje oude weg of een speciaal aangelegde weg om niet door te tunnel te hoeven. Dit is het alternatief om toch verder te kunnen. Google Streetview via Google Maps stelt je in staat om dit op afstand te inspecteren:

Fietsen in Noorwegen - tunnel

Via Google Streetview kun je kijken of er een weg om de tunnel gaat. Hier lijkt dit zo te zijn.

Een tip is ook om goed te kijken hoe de situatie is als je met de auto langs tunnels komt waar je eventueel ook wil gaan fietsen. En verder is dit een handige website waar je een kaart vindt (even naar beneden scrollen) met een overzicht van honderden tunnels en erbij vermeld hoe veilig deze is om doorheen te fietsen. En tot slot: zorg dat je verlichting op je fiets hebt als je ervoor kiest om toch door een tunnel heen te fietsen!

Horeca

Een verschil om ook rekening mee te houden als je gaat fietsen in Noorwegen is dat het concept ‘gezellig cafeetje’ nog niet echt is doorgedrongen in het Hoge Noorden. Je kunt er dus niet zomaar op rekenen dat je onderweg goede horeca vindt om een pitstop te maken. Neem daarom altijd voldoende eten en drinken mee om je route af te kunnen maken!

Een goed alternatief is natuurlijk om uit te kijken naar supermarkten. Hier kun je alles vinden wat je nodig hebt om weer op te laden. Nuttig deze vervolgens op een mooi plekje langs jouw route en het gemis van dat gezellige café voelt ineens een stuk minder.

Verkeer

Over het algemeen is het niet druk op de Noorse wegen, en dat is goed nieuws voor de fietser! Er zijn echter een aantal doorgaande routes waar het – zeker in het hoogseizoen – wél behoorlijk kan vollopen met auto, grote bussen met toeristen, caravans en campers. Zeker als de weg wat smaller wordt, is het oppassen geblazen. Zorg dat daarom voor dat je goed zichtbaar bent en anticipeer op wat het verkeer doet. Het beste is echter om deze wegen te proberen te vermijden, of ze ’s ochtends vroeg of juist ’s avonds laat (middernachtzon!) te berijden.

Weer

“Het weer in de bergen kan in een half uur omslaan.” Dit is een cliché dat iedere bergsporter wel eens heeft gehoord, maar daarom niet minder waar. En ook in Noorwegen kunnen de weersomstandigheden snel veranderen. Wees hier op voorbereid en neem wat extra laagjes mee, ook als je vertrekt met 20+ graden. Sowieso wordt het kouder naarmate je hoger en hoger klimt. Die 20 graden op zeeniveau kan op 1.500 meter hoogte nog maar 5 graden zijn. En dan ben je heel blij met een (wind)jack als je gaat afdalen!

Dit is ook fietsen in Noorwegen: metershoge sneeuwmuren langs de weg. Deze foto is genomen in eind juni.

Dit is ook fietsen in Noorwegen: metershoge sneeuwmuren langs de weg. Deze foto is eind juni genomen.

Fietsevenementen in Noorwegen

Wil je liever fietsen in Noorwegen in georganiseerd verband? Dat kan gelukkig ook. Er zijn een aantal mooie evenementen waar je aan mee kun doen.

Styrkeproven

De meest illustere fietstocht in Noorwegen, en misschien wel in Europa, is de Styrkeproven. Dit betekent zoiets als de ‘stoere mannen tocht’, en dat is een behoorlijk eufemisme. Het gaat hier namelijk om een rit van Trondheim naar Oslo. Een afstand van maar liefst 543 kilometer in één keer. Het afleggen van deze afstand kost je bijna een volledig etmaal en is dus alleen geschikt voor de best getrainde fietsers. Doe je mee, dan ervaar je natuurlijk wel een geweldige belevenis.

Vind je 500+ kilometer toch iets te ver? Dan is er goed nieuws, de organisatoren bieden ook ‘kortere’ tochten aan. Bijvoorbeeld Kwam – Oslo (279km) of Lillehammer – Oslo (192km). Alle informatie over de Styrkeproven vind je op de uitstekende website van dit evenement.

Fietsen boven het Geirangerfjord

Fietsen boven het Geirangerfjord – credit: Mattias Fredriksson/visitnorway.com

VikingTour

Een ander evenement dat snel aan populariteit wint is de VikingTour. Dit is een meerdaags evenement van zeven dagen waarbij je ieder dag een etappe fietst. De afstand per dag ligt vaak op zo’n 140 kilometer (met het nodige klimwerk), maar soms ook een stuk korter of een stuk langer. Ieder jaar wordt er een ander deel van Noorwegen uitgezocht voor het evenement. In 2018 trekken de deelnemers echt naar het Hoge Noorden en vind de VikingTour plaats op de eilandengroep de Lofoten.

Deelnemers kunnen kiezen of ze de VikingTour als wedstrijd of als toertocht rijden. Ook zijn er keuzes wat betreft de overnachtingen. De goedkoopste optie ‘Valhalla’: een gemeenschappelijke slaapzaal in sporthallen langs de route. Of, als je tegen een meerprijs wat meer luxe wil dan kun je ook terecht in hotels. De website van de VikingTour geeft je alle info die je nodig hebt over het evenement.

Fietsreizen

Vind je het fijn om in groepsverband te fietsen? Dan is de vakantie van twee weken van de organisatie HiRoads misschien wat voor jou. Deze reis voert je in etappes van Groningen naar Trondheim.

Fietsen in Noorwegen: doen!

Er valt nog veel meer te zeggen over fietsen in Noorwegen, en vermoedelijk zal ik op deze website in de toekomst nog wat meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Maar hopelijk heeft dit artikel je een goede (eerste) indruk geboden. Ter afsluiting nog een mooi filmpje van The Col Collective met in de hoofdrol de Trollstigen. Misschien wel de bekendste beklimming van Noorwegen:

Nuttige artikelen op deze site

Ben je op zoek naar nog meer informatie om jouw vakantie naar Noorwegen voor te bereiden? Lees dan bijvoorbeeld de volgende artikelen op deze website:

Wandelen in Noorwegen: wat moet ik weten?

Wat is de beste reistijd voor Noorwegen? 

Met de auto naar Noorwegen: hoe pak je het aan?

Hoe vind ik goede vakantiehuisjes in Noorwegen? 

Noorwegen en alcohol: een volledig overzicht